Maaseutupalveluiden tehtäviin kuuluu mm. maanviljelijöiden EU- ja kansallisiin tukiin liittyvät tehtävät, hirvi- ja petoeläinvahinkoihin liittyvät tehtävät ja tarkastukset sekä eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin liittyvät tehtävät.
Syysilmoituksen tietojen muuttaminen 2024
1. Missä tapauksissa minun pitää muuttaa syysilmoitustani?
Korjaa syysilmoituksesi tietoja, jos huomaat syysilmoituksen lähetyksen jälkeen, että olet tehnyt virheen syysilmoituksen täyttämisessä, esimerkiksi
2. Milloin minun pitää perua tukia?
Voit perua yksittäiseltä toimenpidelohkolta ekojärjestelmätuen, jos et ole säilyttänyt alaa kasvipeitteisenä vaadittua kasvipeitteisyyden ajanjaksoa. Merkitse tässä tapauksessa toimenpidelohkolle ’En hae talviaikaisen kasvipeitteisyyden tukea’.
3. Milloin ja miten voin muuttaa syysilmoituksen tietoja?
Voit muuttaa syysilmoituksessa ilmoittamiasi tietoja 5.2.–13.5.2025.
3.1. Kasvipeiteisyystietojen muuttaminen
Voit muuttaa syysilmoituksessa ilmoittamiasi kasvipeitteisyystietoja tai perua lohkolle hakemasi ekojärjestelmätuen talviaikainen kasvipeite -toimenpiteen seuraavasti:
5.2.–9.4.2025: Tee muutoksista kirjallinen vapaamuotoinen ilmoitus kunnan maaseutuviranomaiselle.
10.4.–13.5.2025: Muuta tietoja itse Vipu-palvelussa.
3.2. Valumavedet-, lintupellot-, kiertotalouden edistäminen- ja kasvinsuojelu-välilehtien tietojen muuttaminen
Tee muutoksista kirjallinen vapaamuotoinen ilmoitus kunnan maaseutuviranomaiselle 5.2.–13.5.2025. Näet muutokset Vipu-palvelussa, kun kunta on tehnyt ilmoittamasi muutokset.
Huom.! Jos syysilmoituksesi on otettu valvontaan, muutosten tekeminen ympäristökorvauksen toimenpiteisiin on estetty.
Eläintuet ja -palkkiot 2025
Alkuperäisrotueläinten kasvattaminen
Haku avoinna Vipu-palvelussa 17.2.-13.3.2025 Alkuperäisrotueläinten kasvattaminen - ympäristösopimuksen sopimusehdot 2025
Pohjoinen kotieläintuki
Haku avoinna Vipu-palvelussa 17.2-13.3.2025 Pohjoinen kotieläintuki 2025 hakuehdot
Rauhoitettujen lajien aiheuttamat vahingot
Rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta annetun lain (15/2022) nojalla haitankärsijä voi hakea elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista korvausta rauhoitettujen eläinten aiheuttamista viljelys- ja eläinvahingoista.
Korvausta haetaan ensisijaisesti aluehallinnon asiointipalvelussa.
Lisätietoa ELY-keskuksen sivuilta.
WEBINAARIT
Keinoja punahomeen torjuntaan? 11.3.2025 klo 13-15
Viljan punahomeiden ja hometoksiinien hallintakeinot. Kehityspäällikkö Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto Käytännön kokemuksia toksiinimäärän vähentämisestä viljaeristä. Jouni Huhtala, ProAgria Keski-Pohjanmaa ja Essi Saarinen, Kpedu Ajankohtaista viljojen kasvinsuojeluaineista. Kehityspäällikkö Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto
Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ LINKISTÄ
Tilaisuudesta tehdään tallenne. Lisätietoja: ritva.jaakkola (at) kpedu.fi p. 044 7250 625
Sosiaalinen ehdollisuus: vastauksia kysymyksiin 20.3.2025 klo 13-15
Vuoden 2025 alusta voimaantullut uusi ehdollisuuden vaatimus, sosiaalinen ehdollisuus, pohdituttaa niin maatalousyrittäjiä kuin neuvojiakin. Maaseutuverkosto järjestää yhdessä Maaseudun työnantajaliiton kanssa webinaarin 20.3. klo 13–15, jossa pureudutaan sosiaaliseen ehdollisuuteen liittyviin kysymyksiin. Lisätietoa webinaarista ja ennakkomateriaalit maaseutuverkosto.fi
Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään 14.3. tästä linkistä
Huoltovarmuus – mitä se maataloudessa ja ruokajärjestelmässä tarkoittaa? 26.03.2025 klo 09:00 - 11:30
Elintarvikehuolto on olennainen osa huoltovarmuutta. Elintarvikehuollon tehtävänä on turvata väestön riittävä ravinnon saatavuus, laatu ja turvallisuus kaikissa tilanteissa. Ruokajärjestelmän eri osissa, kuten maatiloilla, elintarvikkeiden jalostuksessa, jakelussa, kaupassa ja ruokapalveluissa voidaan parantaa huoltovarmuutta erilaisilla toimenpiteillä. Esimerkiksi maataloudessa tarvittavien tuontiraaka-aineiden ja -tuotantopanoksien osuutta voitaisiin vähentää ravinne-, energia- ja valkuaisrehuomavaraisuutta parantamalla. Toisaalta ruokajärjestelmän monimutkaisuus lisää haavoittuvaisuutta. Huoltovarmuudella tarkoitetaan väestön toimeentulon, maan talouselämän ja maanpuolustuksen kannalta välttämättömän kriittisen tuotannon, palvelujen ja infrastruktuurin turvaamista normaaliolojen vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Kehittämistoimien pohjaksi webinaari tarjoaa tietoa elintarvikehuollon huoltovarmuuden nykytilanteesta ja tavoitteista ja tutkimustietoa kestävämmästä ruokajärjestelmästä. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan!
Ilmoittauduthan viimeistään 24.3.2025 tällä lomakkeella. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki myös sähköpostilla ja jälkikäteen linkki materiaaleihin. Myös ilmoittautumatta voi osallistua. Tapahtuman alustusosiot nauhoitetaan myöhemminkin katsottaviksi.
TAPAHTUMAT
Tietolinkki-hanke
Tallenteita ja koulutusten materiaaleja aikaisemmista Tietolinkki-hankkeen järjestämistä tapahtumista pääset katsomaan hankkeen kotisivuilta www.kpedu.fi/tietolinkki/materiaalit
Sähköinen kasvinsuojelututkinto https://www.proagria.fi/sisalto/sahkoinen-kasvinsuojelututkinto-11821
Maatilojen varautumisen työkalut -hanke
Savonia ammattikorkeakoulun ja sen yhteistyökumppaneiden hanke, jonka tavoitteena on ollut lisätä maatiloilla toimivien yrittäjien ja työntekijöiden osaamista varautumiseen liittyvissä asioissa, sekä ottaa varautuminen osaksi päivittäistä työskentelyä maatiloilla. Hankkeen tavoitteena on ollut luoda viljelijöille maksuton toimintamalli, jonka avulla yrittäjä voi tehdä varautumissuunnitelman omalle tilalleen.
Maksuttomaan suunnitelmapohjaan ja online-oppaaseen pääset tutustumaan hankkeen kotisivuilta
TE- palvelut maatilayrittäjille Pohjois-Pohjanmaalla
Tarjoamme maatilayrittäjille: - Apua työntekijöiden etsimiseen Suomesta ja ulkomailta. - Apua työpaikan julkaisuun TE- toimiston sivuilla. - Kontaktit yritystoiminnan kehittämiseen.
Työntekijän työllistämisen osalta annamme - palkkatuki- ja työkokeiluneuvontaa - oppisopimuskoulutukseen liittyvää neuvontaa
Soita tai ota yhteyttä! Markku Lahti p. 029 505 6642, markku.lahti@te-toimisto.fi
Voit seurata Pohjois-Pohjanmaan maaseutuviestintää:
Maatalous, Pohjois-Pohjanmaa Facebookissa Maatalous, Pohjois-Pohjanmaa YouTubessa
Hyödyllisiä linkkejä
Vipu-palvelu
Vipun ohjevideot
Viljelijäoppaat
Viljelijälomakkeet
Tuet ja rahoitus
Eläintenpitäjärekisteri
Viljelijätiedote 1-2020
Viljelijätiedote 2-2019
Viljelijätiedote 1-2019
Viljelijätiedote 2-2018
Viljelijätiedote 1-2018
Kokko, Ulla-Kaisa
maaseutupäällikkö
Marttinen, Hanna
maaseutuasiamies
Roininen, Jonna
Ruokavirasto Maa- ja metsätalousministeriö Eläke- ja maatalouslomitusasiat