-

 

Click here for the Instructions for Ukrainian arrivals in English

 

Sivua päivitetty 23.03.2022

 

 

Miten Tyrnävälle saapuneet rekisteröityvät koulu-, terveys- ja muiden palveluiden piiriin? 


Jotta Tyrnävälle saapuneet pääsevät tilapäisen suojelun, palveluiden ja mahdollisen vastaanottorahan piiriin, heidän tulee rekisteröityä lähimpään vastaanottokeskukseen (Oulun vastaanottokeskus) seuraavasti:

  1. Tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien kannattaa ensin sopia rekisteröitymisestä poliisin kanssa etukäteen puhelimitse p. 0295 464 555, avoinna ma–pe 8.00–16.15.
  2. Kun poliisin kanssa on sovittu rekisteröitymisestä, rekisteröityminen tapahtuu poliisin ohjeistuksen mukaisesti Oulun vastaanottokeskuksessa osoitteessa: Heikinharjuntie 66, 90630 Oulu, p. 0295 463 100

Rekisteröidyt ukrainalaiset ovat vastaanottokeskusten asiakkaita ja saavat vastaanottopalvelut siitä keskuksesta, mihin heidät on rekisteröity (lähimmän vastaanottokeskuksen periaate):

  • Oikeus ja ohjeistus varhaiskasvatuksen ja koulujen palveluihin
  • Terveydenhuolto
  • Mahdollinen vastaanottoraha
  • Majoitus vastaanottokeskuksessa tai jo olemassa olevassa yksityismajoituksessa. Poliisi ilmoittaa kaikista yksityismajoituksessa olevista turvapaikanhakijoista yksityismajoitusyksikköön, joka ottaa yhteyttä turvapaikanhakijaan. 

Asumisen järjestäminen turvapaikan hakijoille on valtion vastuulla. Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat ukrainalaiset rekisteröidään poliisin tai rajavartioston toimesta. 

Ukrainasta tullut henkilö voi myös mennä suoraan ilman rekisteröintiä Oulun vastaanottokeskukseen, jos henkilö tarvitsee välittömästi majoitusta ja vastaanottopalveluita.
 

Välttämätön ja kiireellinen tarve 

Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oleskelustatuksesta riippumatta. Näissä tapauksissa ole virka-aikaan yhteydessä Tyrnävän terveyskeskukseen ja virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystykseen seuraavasti:

Välttämättömät ja kiireelliset terveyspalvelut:

  • Tyrnävän terveyskeskus virka-aikana (maanantai–torstai klo 8–16, perjantai klo 8–15): Kirkkotie 9, 91800 Tyrnävä, p. 08 558 71323

  • Virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystys, Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1, p. 116 117 

  • Hätätapauksissa soita yleiseen hätänumeroon: 112

Sosiaalipalvelut Tyrnävällä:

  • Virka-aikaan maanantai-perjantai klo 8–16 soita: p. 044 497 1058 
  • Virka-ajan ulkopuolella (klo 16.00-8.00, viikonloput 24h/vrk) soita alueelliseen palvelunumeroon: p. 044 703 6235 
  • Hätätapauksissa soita yleiseen hätänumeroon: 112
     

Olen saapunut Ukrainasta Tyrnävälle yksityismajoitukseen – miten toimin?

Jos asut yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona ja olet rekisteröitynyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, poliisi kirjaa sinut yksityismajoitusasiakkaaksi. Sinulla on mahdollisuus saada vastaanottopalveluja Oulun vastaanottokeskuksesta. Yksityismajoituksen kustannuksiin ei tarjota rahallista tukea. Oikeus ja ohjeistus lasten koulunkäyntiin tulee vastaanottokeskusten kautta.

Poliisi ilmoittaa kaikista yksityismajoituksessa olevista turvapaikanhakijoista yksityismajoitusyksikköön, joka ottaa yhteyttä turvapaikanhakijaan. Saat yksityismajoitusyksikön kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, esimerkiksi terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu.
 

Ukrainan sotaa pakenevilla on oikeus tilapäiseen suojeluun 

Ukrainan sotaa pakenevilla on oikeus tilapäiseen suojeluun. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että tulijalle voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.

Osa ukrainalaisista sotaa pakenevista saattaa majoittua sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa kolme kuukautta ilman viisumia.

Jos asut yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona ja olet rekisteröitynyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, poliisi kirjaa sinut yksityismajoitusasiakkaaksi. Sinulla on mahdollisuus saada vastaanottopalveluja Oulun vastaanottokeskuksesta. Yksityismajoituksen kustannuksiin ei tarjota rahallista tukea. Oikeus ja ohjeistus lasten koulunkäyntiin tulee vastaanottokeskusten kautta.

Saat yksityismajoitusyksikön kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, esimerkiksi terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu.


Voiko alueella saada neuvontaa omalla kielellä? 

Oulun kaupungin monikielisessä neuvonnassa saat tietoa viranomaisista, vinkkejä elämän eri osa-alueille ja apua ongelmatilanteisiin.

Tarjolla on neuvontaa seuraavilla kielillä: englanti, persia/kurdi (sorani), arabia, kiina/japani, tigrinja, somali ja venäjä.

Kattavat ohjeet Suomeen saapuville Maahanmuuttoviraston sivustolla

Suomen Maahanmuuttovirasto (Migri) verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia vieraaseen maahan tultaessa. Tietoja on sekä suomeksi että englanniksi. Sivuilla myös neuvoja Ukrainan tilanteeseen liittyen, muun muassa turvapaikanhausta, oleskeluluvasta, avustuksista, lahjoituksista ja auttamisesta.