-

Lukuhöperö-lukudiplomi eskareille

Tyrnävän esiopetuksessa on otettu käyttöön Lukuhöperö-lukudiplomi. Lukuhöperö-lukudiplomin tavoitteena on tukea alkavan lukutaidon kehittymistä ja kannustaa lapsia tarttumaan kirjaan. Samalla tutustutaan eri lastenkirjallisuuslajeihin.

Lukuhöperö-lukudiplomi suoritetaan ryhmässä, yhdessä eskarilaisten ja eskarin varhaiskasvatuksen opettajien kanssa. Aikuinen lukee kirjan ääneen lapsille. Kuuntelun jälkeen tehdään yhdessä kirjaan liittyvä tehtävä. Lapsi saa aina merkin suorituspassiinsa, kun tehtävä on tehty. Diplomiin luetaan yhteensä kuusi (6) kirjaa.

Eskarivuoden päättyessä esikoulun opettaja toimittaa kirjastoon nimilistan lukudiplomin suorittaneista oppilaista. Kirjaston henkilökunta tulostaa Lukuhöperö-diplomit valmiiksi lasten nimillä varustettuna ja opettaja jakaa ne oppilaille kevätjuhlassa.

Lukuhöperö-lukudiplomi on alun perin kehitetty Oulun kaupunginkirjastossa ja Tyrnävällä sen käyttöönotto on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Lukemisen kulttuurin ja lukutaidon vahvistaminen -hanketta. Hanketyöntekijä Elina Kemppainen on koonnut jokaiselle eskariryhmälle valmiin kirjakassin, joka sisältää 15 kirjaa eri aihealueista, kirjoihin liittyvät tehtävät, valmiiksi tulostetut passit, joihin suoritukset merkitään sekä tarkemmat ohjeet lukudiplomin suorittamiseen. Kirjakassit ovat eskariryhmien käytössä koko eskarivuoden ajan ja toivomme, että kirjoja luetaan ahkerasti.

Kassien sisältämät kirjat:

Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Keksintöjen maailma

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu työn touhussa

Nelli Hietala & Sari Airola: Kerttu ja kärpänen

Elina Hirvonen & Mervi Lindman: Prinsessa Rämäpään talvitaika

Riikka Jäntti: Pikku hiiren puolukkamatka

Anneli Kanto & Noora Katto: Veera Virtanen ja esikoulu

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä – Jean Sibeliuksen matkassa

Tomi Kontio & Elina Warsta: Koira nimeltään Kissa tapaa kissan

Kirsi Kunnas & Kristiina Louhi: Sirkukseen

Mauri Kunnas: Herra Hakkarainen eksyy historiaan

Juhani Känkänen: Kivat pippalot, Apo Apponen

Astrid Lindgren & Ilon Wikland: Melukylän kevät

Karoliina Pertamo: Lintunaapurini

Pasi Pitkänen: Hirviöturnajaiset

Pauliina Vanhatalo & Anna Emilia Laitinen: Nipistäjä-Kerttu