-

Poikkeuksia kesän aukioloajoissa

1.7.-25.8. Myllykirjastossa on lyhennetyt asiakaspalveluajat seuraavan aikataulun mukaisesti:

Ma klo 12-19, omatoimiaika klo 8-12 ja 19-21

Ti klo 12-16, omatoimiaika klo 8-12 ja 16-21

Ke klo 12-16, omatoimiaika klo 8-12 ja 16-21

To klo 9-16, omatoimiaika klo 8-9 ja 16-21

Pe klo 12-16, omatoimiaika klo 8-12 ja 16-21

La ei asiakaspalvelua, omatoimiaika klo 8-21

Su ei asiakaspalvelua, omatoimiaika klo 8-21

Kerro muistosi Myllykirjastosta

Tyrnävän kirjasto on toiminut vuodesta 1994 alkaen nykyisessä kiinteistössään, vanhassa Tyrnävän myllyssä. Syyskuun 2024 ajaksi kirjaston näyttelytilaan kootaan Myllykirjaston 30-vuotisjuhlanäyttely. Näyttelyyn kootaan myös kuntalaisten muistoja Myllykirjastosta.

Alla olevan linkin kautta pääset lomakkeeseen, jolla voit kertoa omat kirjastomuistosi Myllykirjastosta vuosien 1994-2024 väliseltä ajalta.

https://link.webropolsurveys.com/S/ECA0EEF118FA7403

 

Helatorstain aattona, keskiviikkona 8.5. kirjaston asiakaspalveluaika päättyy kello 16. Helatorstaina 9.5. kirjastossa ei ole asiakaspalvelua, omatoimiaika kello 8-21.

Perjantaina 24.5. kirjastossa ei asiakaspalvelua henkilökunnan virkistyspäivän vuoksi. Omatoimiaika kello 8-21.

Kirjasto suljettu kokonaan pääsiäisenä 29.3.-1.4.2024 välisenä aikana. Kirjastossa ei ole asiakaspalvelua eikä siellä voi asioida omatoimisesti pääsiäisenä.

Kiirastorstaina 28.3. Kirjastossa on asiakaspalvelu kello 16:een saakka ja omatoimiaika kello 21:een asti.

Mukavaa ja valoisaa pääsiäistä!

Kulttuurineuvontaa kirjastosta

Tyrnävän kirjasto on mukana viiden kunnan yhteisessä Kulttuurineuvontaa kirjastosta -hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda kirjastoon kulttuurineuvonnalle oma pisteensä kuntalaisten kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi. Hankkeessa ovat mukana Kalajoen kaupunginkirjasto, Reisjärven kirjasto, Tyrnävän kirjasto, Kempeleen kirjasto ja Kuusamon kirjasto.

Kirjastoon tulevasta neuvontapisteessä saa tieto paikkakunnan kulttuuriharrastusmahdollisuuksista ja kulttuuritoiminnasta.

Kuntalaisten kuuleminen hankkeen toimintamalleja suunnitellessa on ensiarvoisen tärkeää.

Kulttuurineuvontaa kirjastosta -kysely on avoinna 25.3.-12.4. välisenä aikana. Kyselyyn pääset tästä. Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme tuotepalkintoja.

Kirjaston asiakaspalveluaika lauantaisin päättyy 1.2.2024 alkaen.

Kirjastossa voi jatkossa asioida viikonloppuisin vain omatoimisesti lauantaina ja sunnuntaina kello 8-21 välillä. 

Omatoimiajalla kirjastossa voi mm. lainata ja palauttaa aineistoa, viettää aikaa ja lukea lehtiä. Kopiominen, tulostaminen ja näyttelytilassa vieraileminen eivät ole mahdollisia omatoimiajalla. Omatoimiasioinnista voit lukea lisää tästä.

 

 

 

Hublet-tabletit Tyrnävän kirjastossa

Hubletit ovat kirjaston tiloissa käytettäviä tabletteja, jotka voi lainata kahdeksi (2) tunniksi kerrallaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.

Hubletilla voi lukea e-lehtiä, käyttää verkkopalveluja, selata nettiä tai vaikka lukea e-kirjaa. Tule tutustumaan!

Kuinka lainaan Hubletin?

Kosketa näyttöä. Aseta kirjastokortti viivakoodilukijaan viivakoodi ylöspäin.
Näppäile henkilökohtainen PIN-koodisi vapauttaaksesi Hublet Tabletin. 
Nosta valaistu tabletti. Laina-aika näkyy tabletin yläkulmassa. Hublet-Tabletti toimii kirjaston verkossa kirjaston sisällä.
Kun palautat Hublet Tabletin, varmistathan, että Hublet ilmoittaa sen palautetuksi.

Hublet-tabletit ovat telineessä kirjaston aulassa.
 

 

 

Murron kirjakaapin käyttö 1.11.2023 alkaen

Murron kirjakaapin eteistilassa on viime aikoina ilmennyt useita tihutöitä ja väärinkäytöksiä, tämän takia olemme joutuneet tarkistamaan eteistilaan kirjautumisehtoja ja siirtymään samaan käytäntöön kuin Myllykirjastoon omatoimiaikana kirjautuessa.

1.11.2023 alkaen alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret pääsevät kirjautumaan eteistilan ulko-ovesta omalla kirjastokortillaan, mikäli kirjaston asiakasrekisteriin merkitty huoltaja tai takaaja antaa siihen luvan. Huoltajan on käytävä kirjastossa henkilökohtaisesti ja todistettava henkilöllisyytensä.

Kirjakaapin käyttö vaatii voimassa olevan kirjastokortin ja nelinumeroisen pin-koodin - näitä tarvitaan sekä ulko-oven lukijaan että kirjakaapin aukaisuun. Pin-koodin voi saada mistä tahansa Outi -kirjastosta.

Kirjakaappiin asiakas kirjautuu kirjastokortilla ja pin-koodilla, ovi avautuu ja kaapista voi vapaasti valikoida haluamansa kirjat, sen jälkeen ovi kiinni, lainakuitti tulostuu ja lainat ovat kirjautuneet kortinhaltijan lainoiksi. Palauttaminen käy samaan tapaan: kirjaudutaan kirjakaappiin, ovi avautuu, palautettavat kirjat voi sijoittaa mille tahansa kaapin hyllylle, ovi kiinni, kuitti tulostuu ja lainat ovat palautuneet. Murron kirjakaappi ei toimi varausten noutopaikkana, eli Outi-varauksia sieltä ei voi noutaa. Kirjakaappiin voi palauttaa ainoastaan sieltä lainattua aineistoa, ei siis muista kirjastoista lainattua.

Murron kirjakaappi on kuntalaisten käytettävissä maanantaista sunnuntaihin klo 5.00–23.00.

Kysely omatoimikirjaston käyttämisestä

Tyrnävän kirjastossa on ollut jo puolen vuoden ajan mahdollista asioida omatoimisesti asiakaspalveluaikoijen ulkopuolella. Keräämme asiakkailtamme käyttäjäkokemuksia ja palautetta palveluidemme kehittämiseksi. Kyselyyn toivotaan vastauksia myös niiltä kuntalaisilta, jotka eivät ole vielä asioineet kirjastossa omatoimiajalla.

Kyselyyn voi vastata 6.9. saakka ja siihen pääsee tämän linkin kautta. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Kiitos vastauksestasi!

Tyrnävän Myllykirjasto siirtyy omatoimiaikaan

Tyrnävän Myllykirjasto siirtyy omatoimiaikaan keskiviikkona 1.3.2023. Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään voimassaolevalla OUTI-kirjastokortilla ja kirjastokorttiin liitetyllä PIN-koodilla, jonka saa kirjastosta tai tilaamalla sen OUTI-verkkokirjaston kirjautumisikkunan "Unohditko PIN-koodisi?" -linkistä asiakastietoihin merkittyyn sähköpostiosoitteeseen. Sisään kirjaudutaan piipunpuoleiselta ovelta.

Alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret pääsevät kirjautumaan omatoimikirjastoihin omalla kirjastokortillaan, mikäli kirjaston asiakasrekisteriin merkitty huoltaja tai takaaja antaa siihen luvan. 

Omatoimiaikana kirjaston kokoelma, tilat ja laitteet ovat asiakkaiden käytössä. Asiakkaat voivat lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla. Varatun aineiston voi noutaa varaushyllystä.

Myös asiakastietokone ja lehtilukusali ovat asiakkaiden käytettävissä. Tulostaminen ja kopioiminen on mahdollista vain henkilökunnan ollessa paikalla.

Omatoimikirjastojen turvallisuutta valvotaan tallentavalla kameravalvonnalla.

Henkilökunnan ollessa paikalla kirjasto palvelee tavalliseen tapaan.

Aukioloajat:
ma–ke klo 8–21, henkilökunta paikalla klo 12–19
to klo 8–21, henkilökunta paikalla klo 9–16
pe klo 8–21, henkilökunta paikalla klo 12–16
la klo 8–21, henkilökunta paikalla klo 11–14
su klo 8–21, ei henkilökuntaa paikalla

Tervetuloa!

Lisätietoa omatoimikirjastosta

Rinnekangas, Helena

kirjastovirkailija

 

 

Tyrnävän kirjaston vuosi 2022

Menneenä vuonna kirjastossa panostettiin erityisesti lasten ja nuorten kirjastotyöhön. Kirjaston ja koulujen välinen yhteistyö onkin kehittynyt ja aktivoitunut kirjavinkkauksien, kirjastonkäytön opetuksien sekä kirjaston tarjoamien kirjailijavierailujen myötä. Myös opetussuunnitelman liitteenä oleva Tyrnävän lasten ja nuorten kirjastopolku on otettu kouluilla hyvin vastaan.

Lukeva kunta -ohjelman tiimoilta kokoonnuttiin vuoden aikana kaksi kertaa eri alojen kumppaneiden kanssa pohtimaan ja suunnittelemaan toimenpiteitä lukemisen edistämiseksi. Kirjastossa järjestettiinkin sen myötä monenlaisia tapahtumia:

 • Perhepäivähoitajien tiistait jatkuivat, mukana oli Sointupaja sekä Irman satuhetki
 • Soiva Siili -lastenkonsertit lehtisalissa 14. ja 15.2.
 • Hyvänen aika, runomonologi! -kiertue lehtisalissa 1.3.
 • Talvitapahtuma Koivulassa, jossa kirjasto mukana 9.3.
 • Koko Tyrnävä lukee –tapahtuma Lukuviikolla 4.–10.4. teemalla: Lukemalla parempi maailma. Lukuviikon ohjelmassa oli mm. lukukilpailu kaikkien Tyrnävän koulujen kesken. Neuvolassa käytiin esittelemässä kirjaston palveluja. Nuokkarin väki piti kirjastossa peli-illan eri ikäisille nuorille. Somessa esiteltiin kunnan johtoryhmän kirjasuosikkeja kuvan ja kirjan kanssa. Somekanavilla myös asiakkaat saivat esittää kirjavinkkejä. Luottamushenkilöiden kirjavinkeistä oli näyttely kirjastossa. Eskareiden ja viskareiden kirjastoseikkailut järjestettiin kirjastossa. Lukutunti Kotolassa seurakunnan kanssa yhteistyössä. Kirjailija Jenni Räinä vieraili kirjastossa. Lasten lauantaina ohjelmassa oli satutuokioita, satuhierontaklinikka, askartelua ja arvontaa.
 • Kesänportissa 1.6. kirjasto oli mukana esittelemässä kirjaston palveluja ja e-aineistoa lisäksi kirja-arvontaa. Lasten kirjoista tutut Miina ja Manu -hahmot vierailivat tapahtumassa.
 • Kesäkuussa Pikku-Kulkurin asuntovaunuteatteri, Kolme pukkia ja ilkeä peikko, kiersi esiintymässä kunnan eri kylillä.
 • Sarjakuvatyöpajat Taiteiden yö -tapahtumassa, mukana myös lastenkirjoista tuttu Koiramies -hahmo
 • Jaana Suorsan satutuokio lehtisalissa Satupäivänä 18.10.
 • Satumainen lastenlauantai 29.10., mukana Hessu Kissala -hahmo, satutuokiot ja satujumppa
 • Naamiaisdisco 16.11.
 • Jouluavaus -tapahtumassa, kirjastossa joulukorttipaja
 • Kirjailijavieraina kirjastossa kävivät: Mikko Ihalainen, Esko Aho ja Tuula Länkinen

Tyrnävän kirjaston ”Mobiilikirjastoilla kirjastopalvelut lähemmäs kuntalaisia” -hankkeen tavoitteena oli tuoda kirjastopalvelut lähemmäs kuntalaisia ja lisätä kirjaston saavutettavuutta ja kuntalaisten yhdenvertaisuutta. Tätä tavoitetta lähdettiin toteuttamaan siten, että Temmekselle ja Murtoon hankittiin kirjakaapit. Temmeksen kirjakaappi avattiin asiakkaiden käyttöön marraskuussa 2021 ja Murron kirjakaappi kesäkuussa 2022. Temmeksellä kirjakaappi on palvellut erityisesti ikäihmisiä sekä Temmeksen koulun oppilaita. Murrossa kirjakaappi palvelee alueen lapsiperheitä sekä koulun omia oppilaita.

”Myllykirjasto omatoimikirjastoksi” -hankkeen tavoitteena on aukioloaikojen ja palvelun laajentaminen omatoimikirjaston avulla. Omatoimikirjastolla halutaan lisätä kuntalaisten asiointimahdollisuuksia ja -aikaa kirjaston tiloissa. Myllykirjaston muutos omatoimikirjastoksi onkin hyvässä vauhdissa ja saadaan käyttöön helmikuun 2023 aikana. Tuolloin asiakkaat pääsevät käyttämään kirjastoa normaalien aukioloaikojen ulkopuolella kirjautumalla sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä pin-koodilla.

Tyrnävän kunnan hallinnoiman ”Lukemattomat lakeuden nuoret lukemaan” -hankeen tavoitteena on innostaa nuoria lukemaan ja lisätä heidän kiinnostustaan kirjoihin kirjailijavierailujen kautta. Hankkeen kohderyhmänä ovat yläkoululaiset. Kolmeen lakeuden kuntaan Tyrnävälle, Liminkaan ja Kempeleeseen on kutsuttu kirjailijavierailijoita, jotka innostavat nuoria lukemaan. Yläkouluilla ovat vierailleet: Jyri Paretskoi, Salla Simukka ja J.S. Meresmaa.

Tyrnävän kirjaston tilastoja 2021–2022

  2021          2022      
Kokonaislainaus        98 692 97 052
E-kirjojen lainaus  1 223 1 490
E-lehdet (käyttökerrat) 10 197 9 705
Lainaajat 2 026 2 104
Fyysiset käynnit 35 798 32 823

 

Kuntalaisista 32 % on kirjaston käyttäjiä ja lainauksia/asukas tehtiin 14,79 lainaa. Kirjaston kokoelmissa on 5,48 kirjaa/asukas.Murron kirjakaappi käyttöön kesäkuussa

Tyrnävän kunnanhallitus päätti 14.06.2021 § 202, että uusia innovatiivisia kirjastopalveluita kehitetään Temmekselle ja Murtoon esimerkiksi kirjakaapein. Kunnanhallituksen päätös pantiin toimeen vaiheittain, ja ensimmäisenä hankittiin mobiilikirjasto/kirjakaappi Temmekselle ja toukokuussa 2022 toinen kirjakaappi Murtoon. Mobiilikirjastojen hankintaan on saatu valtionavustusta ”Mobiilikirjastoilla kirjastopalvelut lähemmäs kuntalaisia” -hankkeessa.

Murron mobiilikirjasto/kirjakaappi on sijoitettu Murron koulun uudenpuolen eteistilaan, johon on käynti sisäpihan kautta.

Murron kirjakaappi otetaan käyttöön kesäkuussa 2022 (vk 24). Kirjaston henkilökunta opastaa kirjakaapin käyttöä paikan päällä tiistaina 14.6. klo 17–19 ja tiistaina 21.6. klo 9–11.

Kirjakaapin käyttö vaatii voimassa olevan kirjastokortin ja nelinumeroisen pin-koodin - näitä tarvitaan sekä ulko-oven lukijaan että kirjakaapin aukaisuun. Pin-koodin voi saada kirjaston henkilökunnalta opastustilaisuudessa tai mistä tahansa Outi-kirjastosta. Kirjakaappiin mahtuu n. 170 kirjaa ja tarkoitus on valikoida kirjakaappiin uudehkoa aikuisten ja lasten aineistoa sekä jokin verran urheiluvälineitä (frisbeet).  

Kirjakaapin käyttö on vaivatonta, asiakas kirjautuu kirjakaappiin kirjastokortilla ja pin-koodilla, ovi avautuu ja kaapista voi vapaasti valikoida haluamansa kirjat, sen jälkeen ovi kiinni, lainakuitti tulostuu ja lainat ovat kirjautuneet kortinhaltijan lainoiksi. Palauttaminen käy samaan tapaan: kirjaudutaan kirjakaappiin, ovi avautuu, palautettavat kirjat voi sijoittaa mille tahansa kaapin hyllylle, ovi kiinni, kuitti tulostuu ja lainat ovat palautuneet. Murron kirjakaappi ei tule toimimaan varausten noutopaikkana, eli Outi-varauksia sieltä ei voi noutaa. Kirjakaappiin voi palauttaa ainoastaan sieltä lainattua aineistoa, ei siis muista kirjastoista lainattua. 

Murron kirjakaappi on kuntalaisten käytettävissä maanantaista sunnuntaihin klo 5.00–23.00 käyttöönoton jälkeen.

Lisätietoa kirjakaapeista

Arponen, Sari

kirjastovirkailija

Rinnekangas, Helena

kirjastovirkailija


 

Tyrnävän kirjaston vuosi 2021

Vuonna 2021 toimittiin jälleen koronarajoitteiden kanssa, mutta tehtäviä lukemisenedistämiseksi ei silti unohdettu. Kirjastossa toteutettiin vuoden 2021 aikana Lukeva kunta -ohjelmaa, jonka tavoitteena Tyrnävällä on edistää ja innostaa kaikenikäisten lukuharrastusta ja lukutaitoa.

Lasten- ja nuorten kirjastovirkailijan toimen vakinaistaminen (Khal. 14.6.2021) jatkaa hedelmällistä työtä Tyrnävän lasten ja nuorten parissa. Säännölliset kirjavinkkaukset alaluokille ovat olleet kovasti haluttuja ja saaneet hyvää palautetta. Vinkattujen kirjojen suosio on näkynyt positiivisesti kirjaston lainaustoiminnassa. Lasten lainojen lukumäärä kasvoi edellisestä vuodesta n. 4 500 lainalla.

Temmeksen kirjaston lakkauttaminen 1.8.2021 alkaen heikensi osaltaan Tyrnävän kirjastojen palveluja, mutta myös vauhditti tulevien palvelujen kehittämissuunnitelmia.

Tyrnävän kirjaston suunnitelmissa onkin tuleville vuosille kirjastopalveluiden laajentaminen ja keskittäminen pääkirjastoon sekä uusien innovatiivisten palveluiden tuominen Temmekselle ja Murtoon kirjakaapein. Temmekselle hankittu kirjakaappi avattiin asiakkaiden käyttöön marraskuussa 2021.

Tyrnävän kirjaston tilastoja 2020–2021

 

2020

2021

Kokonaislainaus

94 204

98 692

E-kirjojen lainaus

1 389

1 223

E-lehdet (käyttökerrat)

9 800

10 197

Lainaajat

2 079

2026

Fyysiset käynnit

36 676

35 798


 

Kuntalaisista 31 % on kirjaston käyttäjiä ja lainauksia/asukas tehtiin 14,95 lainaa.


Tyrnävän kirjastoon vakituinen lasten- ja nuorten kirjastovirkailija

Tyrnävän kirjaston vakituisena lasten- ja nuorten kirjastovirkailijana on 1.1.2022 aloittanut Elina Kemppainen. Hänen päätehtävänään on Tyrnävän kunnan esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman liitteenä olevan lasten ja nuorten kirjastopolun toteuttaminen. Kirjastopolun tavoitteena on, että jokainen koululainen oppisi tiedonhaun perusteet ja käyttämään verkko- ja e-kirjastoja sekä löytäisi itselleen mieluista luettavaa ja innostuisi lukemisesta ajanvietteenä lukutaitotasostaan riippumatta. Lukeminen on tärkeää, sillä se kehittää sosiaalisia taitoja, viestintä- ja empatiakykyä sekä parantaa keskittymiskykyä. Hyvä lukutaito antaa edellytykset pärjätä koulussa, työelämässä ja informaatioyhteiskunnassa. Lasten- ja nuorten kirjastovirkailija tekee siis tärkeää työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Yhteystiedot

Kemppainen, Elina

kirjastovirkailija


 

Temmeksen kirjakaappi käyttöön marraskuussa

Tyrnävän kunnanhallitus päätti 14.06.2021 § 202, että uusia innovatiivisia kirjastopalveluita kehitetään Temmekselle ja Murtoon esimerkiksi kirjakaapein. Kunnanhallituksen päätös pannaan toimeen vaiheittain, ja ensimmäisenä on hankittu mobiilikirjasto/kirjakaappi Temmekselle. Mobiilikirjastojen hankintaan on haettu ja saatu valtionavustusta Mobiilikirjastoilla kirjastopalvelut lähemmäs kuntalaisia -hankkeeseen.

Tyrnävän kunnankirjaston mobiilikirjasto/kirjakaappi Temmeksellä on toistaiseksi sijoitettu liikuntasalin aulatilaan. Päätös perustuu kokonaisarvioon kirjakaapin saavutettavuuden ja taloudellisten vaikutusten osalta.

Temmeksen kirjakaappi liikuntasalin aulatiloissa otetaan käyttöön marraskuussa. Kirjaston henkilökunta opastaa kirjakaapin käyttöön Temmeksen liikuntasalin aulassa maanantaina 15.11. kello 17–19 ja torstaina 18.11. kello 11–13. Opastustilaisuuksissa kuntalaiset saavat maksutta käyttöönsä avaimen, joka mahdollistaa sisäänpääsyn liikuntasalin aulaan. Kirjakaapin käyttö vaatii kirjastokortin lisäksi pin-koodin, jotka saa Myllykirjastosta tai muusta OUTI-kirjastosta.

Kirjakaappi Temmeksen liikuntasalin aulassa on kuntalaisten käytettävissä maanantaista sunnuntaihin kello 5:00–23:00 käyttöönoton jälkeen.

Johtuen hankintaprosessiin ja asennuksiin liittyvistä viiveistä, kirjakaapin käyttöönotto on viivästynyt alkuperäisestä aikataulusta, jonka mukaan kirjakaappi oli tarkoitus ottaa käyttöön lokakuun aikana. Tyrnävän kunta pahoittelee viivästystä.  

Lisätiedot medialle

Kysymykset kirjakaapin käyttöön liittyen

Rinnekangas, Helena

kirjastovirkailija


 

Tiedote  5.8.2021

Tyrnävän kirjastopalvelut temmesläisille

Tyrnävän kunnanhallitus päätti 14.6.2021 lakkauttaa Temmeksen sivukirjaston toiminnan 1.8.2021 alkaen. Tyrnävän kunnankirjaston palvelut keskitetään jatkossa pääkirjastoon eli Myllykirjastoon.

Myllykirjasto palvelee elokuussa vielä kesäaukioloaikojen mukaisesti eli kirjasto on avoinna arkipäivisin. Myllykirjaston (Meijerikatu 3, Tyrnävä) aukioloajat ovat: ma–ke klo 12–19, to klo 9–16 ja pe klo 12–16. Lehtisali on omatoimikäytössä jo kello 9 alkaen.

Tyrnävällä liikennöi JS Matkat Oy -palveluliikenne. Liikenteen tarkoituksena on parantaa iäkkäiden ja liikuntarajoitteisten kuljetuspalveluja. Palveluliikenne mahdollistaa asiointikyydit Myllykirjastoon. Palveluliikenne toimii arkipäivisin ma–pe klo 7.30–15.00 välisenä aikana. Palveluliikenteellä on kiinteitä kuljetuksia, mutta niiden väliajoilla palveluliikenne toimii kutsuliikenteenä. Eli asiakas voi tilata kyydin itselleen puhelinnumerosta 050 321 4190.

Torstaisin Myllykirjasto avautuu jo kello 9, ja tuolloin palveluliikenteen kiinteä kuljetuskin suuntautuu Tyrnävän kuntakeskukseen. Palveluliikenteen maksu asiakkaalle vastaa Oulun seudun joukkoliikenteen mukaista vyöhykehintaa. Kuljettaja perii omavastuuosuuden asiakkaalta. Lisätietoja palveluliikenteestä: www.tyrnava.fi/sosiaali-ja-terveys/ikaantyneidenpalvelut/palveluliikenne.html

Temmeksen taajamassa tarjotaan jatkossa kirjastoaineistoa mobiilikirjaston eli kirjakaapin avulla. Kirjakaapin hankintaprosessi on käynnissä. Kuntalaisia tullaan alkusyksyn aikana osallistamaan kirjakaapin sijoituspaikan valinnassa.

Hakeutuvien ja jalkautuvien kirjastopalveluiden kehittämistä jatketaan. Eri-ikäisten kuntalaisten lukuinnostusta, -taitoa ja digiosaamista pyritään lisäämään kohdennetuilla toimenpiteillä, joista tiedotamme joko yleisesti tai suoraan kohderyhmille.

Lisätietoja

Rinnekangas, Helena

kirjastovirkailija


 

Tyrnävän kirjaston ja kyläyhdistysten runopolut

Tyrnävän kirjaston ja tyrnäväläisten kyläyhdistysten yhteistyössä toteuttamat runopolut ovat kierrettävissä heinäkuun ajan. 

Runopolkuja löytyy viideltä eri kylältä: Markkuun luontopolulta, Suutarinkylän kuntopolulta, Murrosta Muinaisrannan ja Peuraniemen väliseltä metsäiseltä kevyen liikenteen väylältä, Temmeksen kylältä leikkipuistosta alikulun kautta kirkolle sekä kirkonkylän kuntoradalta joen varresta.

Ajo-ohje Suutarinkylän kuntopolulle: Tyrnävältä tultaessa käänny Kylmäläntie 157 kohdalta oikeaan, aja noin 550 m ja käänny oikeaan, jatka vielä 800 m, oikealla hirvikämppä, jonka vierestä kuntorata lähtee.

Poluilla olevat runot ovat pääasiassa tyrnäväläisten Irma Kupiaisen, Jouko Pelkosen ja Pia Ronkaisen runoja, joita täydentävät muutamat Saima Harmajan, Uuno Kailaan ja Eino Leinon runot.

Runopoluilla halutaan innostaa ihmisiä liikkumaan ja tutustumaan kunnan eri kyliin. Kaikilla kylillä polut on sijoitettu siten, että kuntalaisten on helppo vierailla niillä, vaikka kyseinen kylä tai reitti ei olisikaan ennestään tuttu. Runopoluilla halutaan myös tuoda runot lähelle ihmisiä ja tutustuttaa heitä paikallisiin kirjailijoihin. Toivomme runopolkujen tarjoavan ihmisille positiivisia kokemuksia luonnossa.


Tiedote Tyrnävän kunnankirjaston kuntavaaliehdokkaille tekemästä kyselystä

Tyrnävän kirjasto toteutti toukokuussa 2021 kuntavaaliehdokkaille verkkokyselyn kirjastopalveluista ja niiden kehittämisestä. Kysely lähetettiin paikallisosastojen puheenjohtajien kautta kaikille 76:lle ehdokkaalle. Vastauksia kyselyyn saimme vain 12 henkilöltä, johon saattoi vaikuttaa se, että vastausaikaa oli vain viikko.

Vastausten perusteella voidaan todeta, että kuntavaaliehdokkaat ovat pääasiassa kirjastoa käyttäviä kuntalaisia. Vastaajat kertoivat kirjaston merkitsevän heille mm. ekologista kirjallisuuden hankkimiskeinoa omaan ja perheen käyttöön, tietoa ja uusien asioiden oppimista, tapahtumapaikkaa sekä omaa aikaa.

Vastaajat pitivät tärkeänä kirjaston toteuttamaa lasten ja nuorten lukemaan innostamistyötä, jota on viime aikoina ollut yhä enemmän. Tämän resurssin toivottiin olevan jatkossakin kirjaston käytössä. Vastaajat olivat kuitenkin myös sitä mieltä, ettei muitakaan asiakasryhmiä sovi unohtaa ja sekin nähtiin kehittämisen arvoisena työnä. Myllykirjastomiljöö koettiin jo itsessään osaksi tyrnäväläistä kulttuuria ja identiteettiä.

Merkille pantavaa on se, että kuntavaaliehdokkaiden tulevaisuuden kirjasto on vastausten perusteella hyvin pitkälle sellainen kuin kirjasto on jo tänä päivänä: avoin ja tasa-arvoinen paikka, missä jokainen kuntalainen voi viettää aikaa, kokea kulttuurielämyksiä, oppia uusia asioita ja tuntea olevansa tärkeä osa kuntayhteisöä.

Vastaajat toivoivat kirjastotiloihin yhä enemmän eri-ikäisiä kuntalaisia kokoavia tapahtumia mm. lukupiirejä ja porinapiirejä, joissa kunnanvaltuutetut olisivat mukana keskustelemassa kuntalaisten kanssa. Myös digitaitojen opastamisen merkitys nousi vastauksissa esille: ”Tiedonhankkimis- ja digitaitokursseja/opastusta järjestäisin myös iäkkäämmille ihmisille, jotka eivät välttämättä osaa käyttää nykytekniikkaa. Tätä palvelua pitäisi myös markkinoida.”

Kysyimme ehdokkailta,mikä heitä motivoi yhteisten asioidenhoitamiseen. Vastaajat kertoivat haluavansa kuntaan yhä enemmän kuntalaisia kuuntelevaa ja osallistavaa päätöksentekoa, jollaisia viime aikoina toteutetut osallistamis- ja kuulemistilaisuudet ovat vastaajien mielestä olleetkin. ”Teams-kokoukset eri asioiden ympärillä ovat olleet hyviä ja toivottavasti jatkuvat.”

Kirjasto jatkaa työnsä tunnettavuuden esille tuontia ja kutsuu kunnanvaltuutetut tutustumaan kirjastotyöhön syksyllä 2021.


Tyrnävän kirjastopalvelut tulevaisuudessa -verkkotilaisuudet ja kirjastokysely Tyrnävän kirjastopalveluista

Kirjastopalvelut keräsivät kuntalaisilta kokemuksia, näkemyksiä ja palautetta Tyrnävän kirjastopalvelut tulevaisuudessa -verkkotilaisuuksissa sekä kirjastokyselyllä Tyrnävän kirjastopalveluista. 

Verkkokeskustelutilaisuuksia järjestettiin kahtena iltana (18.5. ja 20.5.) yhteensä neljä ja niissä saatiin yhteensä 223 kommenttia liittyen muun muassa kirjaston aineistoihin, tiloihin ja tapahtumiin.  Kuntalaiset antoivat monia hyviä ehdotuksia, jotka ovat helposti ja nopealla aikataululla toteutettavissa. Kirjaston aineistoon liittyvissä toiveissa tuli vahvasti esiin urheiluvälineiden lainausmahdollisuus. Lisäksi toivottiin asiakkaiden käyttöön ompelukonetta. Kirjaston olemassa olevia fyysisiä tiloja pidettiin tärkeinä. Kuntalaiset toivoivat myös lisää lapsille ja lapsiperheille osoitettuja tilausuuksia ja tapahtumia. Kaikkiin tilaisuuksissa annettuihin kommentteihin voi tutustua osoitteessa: https://padlet.com/jannakumpula/phxey3yzfi1df9n7

Kirjastokysely oli vastattavissa sekä verkon kautta että kirjastoissa paperisena lomakkeena 17.–23.5.2021 välisen ajan. Kyselyllä pyrittiin selvittämään kuntalaisten kirjastopalvelutarpeita ja sitä, millaisia Tyrnävän kirjastopalvelut voisivat tulevaisuudessa olla. Lomakkeessa kysyttiin muun muassa vastaajien mielipiteitä  kirjaston nykyisistä palveluista, toiveita tulevaisuuden kirjastopalveluihin, verkko- ja e-kirjaston käyttöä sekä tyytyväisyyttä kirjastojen aukioloaikoihin. Kyselyyn saimme kaiken kaikkiaan 105 vastausta.

Kyselyn vastaajia pyydettiin ilmoittamaan asuinpaikka, jonka mukaan eri alueiden asukkaiden toiveet tulivat hyvin esille. Vastaajat, joiden asuinpaikka on kirkonkylä (44 vastaajaa) ja käyttävät enimmäkseen Myllykirjastoa, ovat pääosin tyytyväisiä kirjastoon ja aukioloaikoihin, mutta lisäksi toivottiin omatoimikirjastoa. Temmeksen asukkaat (37 vastaajaa), jotka käyttävät enimmäkseen Temmeksen kirjastoa, toivoivat Temmeksen kirjastolle parempia tiloja ja lisää aukioloaikoja sekä kirjaston pysyvyyttä Temmeksellä. Murrossa asuvat (16 vastaajaa) käyttävät Myllykirjaston lisäksi enimmäkseen Kempeleen kirjastoa, he toivoivat omaa kirjastotilaa, kirjakaappia tai kirjastoautopalvelua. Muiden kylien asukkaiden (8 vastaajaa) toiveissa nousi esiin mm. kotipalvelu ja monitoimiauto, josta kirjastopalveluiden lisäksi olisi saatavilla myös kunnan muita palveluita.

Verkkokirjastoa ilmoitti käyttävänsä n. 60 % vastaajista. Huomioitavaan oli kirjaston tarjoamien e-aineistojen vähäinen käyttö, sillä kaikista vastaajista vain n. 20 % ilmoitti käyttävänsä niitä. Toisaalta digiopastukset olivatkin vastaajien toiveena verkkotilaisuuksissa sekä kirjastokyselyssä.

Verkkotilaisuuksissa ja kirjastokyselyllä kerättyä aineistoa analysoidaan ja hyödynnetään jatkossa Tyrnävän kirjastopalveluiden kehittämisessä.

Kiitokset kaikille osallistujille ja vastaajille!


Kirjastot palvelevat jälleen normaalisti

Myllykirjasto palvelee taas 25.5.2021 alkaen normaalein aukioloin, myös Meijerikadun puoleinen ovi on auki ja aineiston palautukset aukioloaikoina pyydetään tuomaan palautustiskille. Lehtisali on avoinna arkisin klo 9 lähtien kirjaston sulkeutumiseen saakka. Asiakasmäärärajoitus on poistunut. Maskisuositus on edelleen käytössä.

Temmeksen kirjaston (Temmestupa) ovi on myös auki normaalein aukioloin.


Tyrnävän kirjaston koronavuosi 2020 tilastojen valossa

Tyrnävän kirjastojen toimintaan vaikutti eniten vuonna 2020 koronarajoitukset sekä Temmeksen kirjaston tilojen sulkeminen 1.6.2020 alkaen sisäilmaongelmien vuoksi. Temmeksen kirjasto toimii nyt toistaiseksi yhteiskäyttötiloissa Temmestuvalla (Takalontie 7) rajoitetuin palveluin ja lainattavana on hyvin suppea kokoelma.

Myllykirjasto oli koronan vuoksi kokonaan suljettuna 1,5 kuukautta ja lisäksi palveli rajoitetusti 2 kuukautta, Temmeksen kirjasto oli kokonaan suljettu peräti 4,5 kuukautta ja toimi rajoitetusti 5 kuukautta. Nämä toimet vaikuttivat selvästi lainauksien ja kävijöiden kokonaismäärään.

Tyrnävän ja Temmeksen kirjastojen tilastoja 2019–2020

 

2019

2020

Kokonaislainaus

101 102

94 204

E-kirjojen lainaus

886

1 389

E-lehdet

3 831

9 800

Lainaajat

2 296

2 079

Fyysiset käynnit

48 766

36 676

 

Koronarajoitusten aikana kirjaston tarjoamien e-aineistojen suosio kasvoi huomattavasti, etenkin e-lehtien käyttö kasvoi yli 150 %.

Ilonaiheitakin oli, kun kirjastoon palkattiin helmikuun alussa 2020 osa-aikainen lasten- ja nuorten kirjastovirkailija, jonka tehtäviin on kuulunut mm. kirjavinkkaukset koulujen oppilaille. Vinkkaukset koululuokille ovat olleet hyvin toivottuja ja saaneet paljon hyvää palautetta. Tämä toiminta näkyi positiivisesti käyttäjäkoulutustilastoissa. Osallistujien määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 455 osallistujasta 1090 osallistujaan.

Lasten- ja nuorten kirjastovirkailija järjesti pienille lapsille satuhetkiä kesällä Tyrnävän eri puistoissa ja koronarajoitusten aikana myös virtuaalisesti kulttuuritoimen YouTube-kanavan kautta.

Digiloikka siis otettiin kirjastoelämässäkin ja osa kirjavinkkauksista sekä käyttäjäkoulutuksista järjestettiin virtuaalisesti.

Rajoituksista huolimatta kirjasto pyrki palvelemaan erityisesti päiväkoti- ja koululaisryhmiä kokoamalla heille valmiiksi kirjapaketteja toivotuista aiheista, tätä palvelua käytettiinkin ahkerasti.


Tyrnävän kirjastolle valtionavustuksia

Tyrnävän kunta on hakenut ja saanut valtionavustusta kirjastojen alueellisen ja paikallisen kokeilu- ja kehittämistoiminnan määrärahoista. Tyrnävän kunnankirjasto sai 1.3.2021 saapuneella päätöksellä valtionavustusta kahteen hankkeeseen. Mobiilikirjastoilla kirjastopalvelut lähemmäs kuntalaisia -hanke sai 15 000 euron avustuksen ja Myllykirjasto omatoimikirjastoksi sai samoin 15 000 euron valtionavustuksen.

Mobiilikirjastoilla kirjastopalvelut lähemmäs kuntalaisia -hankkeen tavoitteena on tuoda kirjastopalvelut lähemmäs kuntalaisia ja lisätä kirjaston saavutettavuutta ja kuntalaisten yhdenvertaisuutta. Tämä toteutetaan hankkimalla 1–2 mobiilikirjastoa eli kirjakaappia, jotka sijoitetaan kunnan eri kyliin. Kirjakaappien avulla kirjaston aineistoa pystytään tarjoamaan myös niille kuntalaisille, jotka eivät esimerkiksi heikosta sisäisestä joukkoliikenteestä tai kulkuneuvon puuttumisesta johtuen pysty asioimaan kirjastossa. Mobiilikirjastolla vastataan ennen kaikkea lapsia kotonaan hoitavien sekä ikääntyneiden kirjastoaineistotarpeisiin. Hankkeen aikana selvitetään myös mahdollisuutta tehdä yhteistyötä 3. sektorin toimijoiden kanssa siten, että kirjakaapin aineistoa voitaisiin hyödyntää erilaisissa tapahtumissa kuten yleisöluentojen tai teatteriesitysten yhteydessä.

Myllykirjasto omatoimikirjastoksi -hankkeen tavoitteena on aukioloaikojen ja palvelun laajentaminen Tyrnävän pääkirjaston omatoimikirjaston avulla. Omatoimikirjastolla halutaan lisätä kuntalaisten asiointimahdollisuuksia ja -aikaa kirjaston tiloissa ja samalla vapauttaa kirjastohenkilökunnan resursseja rutiiniluontoisista töistä ja päivystämisestä muuhun kirjastotyöhön. Omatoimikirjasto ja itsepalvelulainaus vapauttavat kirjastohenkilökunnan resursseja sisällöntuotantoon kuten esimerkiksi kirjavinkkausten, kirjastonkäytön opastusten ja muiden tapahtumien suunnitteluun ja tuottamiseen.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä myönnetty avustus voi kattaa hankkeen toteutuneista kokonaiskustannuksista enintään 80 %, joten myös Tyrnävän kunnalta vaaditaan omarahoitusta. Tämä siitäkin syystä, että avustus ei toteutunut haetussa suuruudessa. Hankkeiden toteutusaikaa on vuoden 2022 loppuun asti.


Mediatiedote. Julkaisuvapaa Lainan päivänä 8.2.2021.

Tyrnävän Liikkuva kunta- ja Lukeva kunta -ohjelmille logot

Tyrnävän kunnan yhteisille, hyvinvointityön Liikkuva kunta- ja Lukeva kunta -ohjelmille on opiskelijatyönä luotu omat tunnukset. Mediakeskus Lybeckerillä media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa suorittava Milka Taskila on suunnitellut logot osana graafisen suunnittelun opintojen harjoitteluaan.

Tyrnävän Lukeva kunta -ohjelman tavoitteena on edistää ja innostaa kaiken ikäisten kuntalaisten lukuharrastusta, pääpainonaan erityisesti lapset ja nuoret. Nyt julkaistavalla Lukeva kunta -logolla halutaan nostaa esille kaikkea lukemisen eteen tehtävää työtä Tyrnävän kunnassa.

Tyrnävän kunnan hyvinvointityössä liikkumisen edistäminen ja liikunnalliseen elämäntapaan kannustaminen ovat keskeisiä tavoitteita. Liikkuva kunta -ohjelma tukee kunnan eri osastoja edistämään liikuntaa arjessa. Pyrkimyksenä onkin saada liikunta luonnolliseksi osaksi tyrnäväläisten elämää. Tyrnävällä liikuttamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä urheiluseurojen, paikallisten yhdistyksien sekä hyvinvointi- ja liikunta-alojen yrittäjien kanssa.

”Minusta Liikkuva kunta Tyrnävä -logo on hyvin selkeä ja yksinkertainen. Nuoli viittaa ihmisiä liikkumaan eteenpäin, eikä jämähtämään paikoilleen”, kuvaa liikuntasihteeri Jyrki Siekkinen juuri valmistunutta logoa.

”Logojen suunnittelu ja työstäminen oli mukavaa, ja viihdyin töiden parissa. Pidän logosuunnittelusta, koska se on luovaa ja monipuolista”, kertoo tyrnäväläinen Milka Taskila suunnitteluprosessista. Tyrnävän kunnassa ollaan tyytyväisiä nuoren suunnittelijan toteuttamiin ohjelmatunnuksiin, jotka otetaan helmikuun 2021 aikana käyttöön.

Lukeva kunta Tyrnävä -logo pääsee tuoreeltaan käyttöön Satupassi-lukuhaasteessa, joka on Tyrnävän kirjaston ja lastenneuvolan uusi toimintamalli perheiden lukemaan innostamiseksi. Satupassi on aluehallintoviraston rahoittamassa Toimintamallit kuntoon! -hankkeessa lukubingosta päivitetty, 4- ja 5-vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen suunnattu yhteisiin lukuhetkiin innostava toimintamalli. 

Logojen suunnittelija:

Milka Taskila, p. 040 963 3733 tai milka.taskila@students.raahenedu.fi

Liikkuva kunta -ohjelma lisätietoja

Lukeva kunta -ohjelma lisätietoja

Rinnekangas, Helena

kirjastovirkailija