-

Keraamikko Kyllikki Salmenhaara

Kyllikki Salmenhaara (1915–1981) oli yksi aikansa merkittävimmistä keramiikkataiteilijoista. Salmenhaara oli hellittämätön itsensä sekä oman muotoilutekniikkansa kehittäjä. Hän teki merkittävän uran muun muassa opettajana, taiteilijana sekä suunnittelijana. Salmenhaara sai laajaa arvostusta myös ulkomailla, missä hän toimi luennoitsijana sekä kutsuttuna professorina. Hän oli ensimmäinen Suomessa nimitetty taideteollisuusalan taiteilijaprofessori ja sai monia palkintoja. Salmenhaaran työt olivat pääasiassa yksinkertaisia ja käytännöllisiä koriste- ja käyttöesineitä. Uransa loppuvaiheessa hän teki kaulitsemalla valmistettuja, äärimmäisen pelkistettyjä taideteoksia, joita hän itse kutsui ”kirjeiksi” ja ”kietaisuiksi”.

Kyllikki Salmenhaaran jalanjäljillä; 100 vuotta syntymästä -juhlanäyttely järjestettiin Salmenhaaran synnyinkunnassa Tyrnävällä, kuvankauniissa Myllykirjastossa. Näyttely oli esillä 3.5.–31.5.2016, mutta Salmenhaaran töitä on yhä mahdollista käydä ihastelemassa pysyväisnäyttelyn muodossa.

Kyllikki Salmenhaaran jalanjäljillä -sivusto kokoaa laajasti ja monipuolisesti tietoa Kyllikki Salmenhaaran elämästä ja urasta, 100-vuotisjuhlanäyttelyn rakentumisesta, sen aikana pidetyistä tapahtumista sekä näyttelyn eri osista. Sivusto sisältää runsaasti kuvia muun muassa Salmenhaaran teoksista, näyttelyiden valmistumisesta ja juhlanäyttelyn avajaisista. Löytyypä sivustolta myös esimerkiksi Aalto-yliopiston professorin Tapio Yli-Viikarin luento juhlanäyttelyn avajaisissa sekä Kyllikki Salmenhaaran sukulaisten haastattelu.

Tutustu sivustoon osoitteessa www.kyllikkisalmenhaara.com.