-

Ajankohtaista

Tälle sivulle kerätään ajankohtaisia nostoja hankkeen tiimoilta.

31.3.2023: Hankkeen loppuraportti julkaistu

Pohjois-Pohjanmaan teollisuushamppuklusteri -hankkeen loppuraportti on julkaistu. Dokumentissa käydään läpi hankkeen tavoitteiden ja tulosten toteutuminen. Loppuraportti on kirjoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014—2020 valmiiseen pohjaan ja se sisältää seuraavat osiot:

  • yhteenveto hankkeesta
  • hankkeen tavoitteet 
  • hankkeen toteutus
    • toimenpiteet, aikataulu, resurssit, toteutuksen organisaatio, kustannus ja rahoitus, raportointi ja seuranta, toteutusoletukset ja riskit
  • yhteistyökumppanit
  • tulokset ja vaikutukset
  • esitykset jatkotoimenpiteiksi

Yhteenvedossa todetaan, että hanke onnistui lisäämään merkittävästi tietoisuutta hampun teollisista mahdollisuuksista sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Erityisesti hankkeen viestinnän tavoittavuus oli hankkeen resursseihin nähden huomattavaa ja sen materiaalia voidaan käyttää liiketoiminnan ja ilmastotyön tukena tulevaisuudessa. Vaikka suunniteltu yritysten ja muiden toimijoiden muodostama klusteri jäikin käynnistämättä, hanke onnistui suunnitellusti tunnistamaan alaa mahdollistavia ja rajoittavia tekijöitä koko tuotantoketjun varrelta aina alkutuotannosta korkean jalostusasteen tuotteisiin.

Raportti on saatavissa Materiaalit-sivulla.

22.3.2023: Päätösseminaari valoi uskoa hamppualaan

Teollisuushamppuklusterin järjestämä seminaari Oulun Technopoliksella loi uskoa hamppualan tulevaisuuteen. Vaikka hankkeen aikana ekosysteemi jäänee syntymättä, vie esimerkiksi Hemkan Ylivieskaan suunnitteilla oleva kuituhampun jalostuslaitos alaa merkittävästi eteenpäin. Hampun positiivinen vaikutus ilmastoon oli eräs tilaisuuden kantavista teemoista ja yleisö kommentoikin, että heidän ilmastoahdistuksensa helpotti uuden tiedon myötä. Hampun kaupallisia sovellutuksia ovat muun muassa hiilensidonta ja tekstiiliala. 

Yhteensä noin 50 henkilöä tavoittanut tapahtuma tarjosi osallistujille kattavan tietoesityksen hampusta sekä itse hankkeen toimista ja tuloksista. Osallistujat saivat todella mielenkiintoista tietoa hampun käytöstä hiilensidonnasta irlantilaisen Hempoffsetin esityksen myötä. Niin ikään Ruotsin hampputeollisuuden tilasta saatiin presentaatio ja hyvä vertailukohta Suomeen. Myös tekstiiliala oli esillä tapahtumassa HEMPEAn yritysesittelyn myötä. Seminaarissa todettiin, että kuituhampusta voisi olla nostamaan kotimaista tekstiilialaa.

Järjestäjät kiittävät kaikkia tapahtumaan osallistuneita ja erityisesti puhujia. Pohjois-Pohjanmaan teollisuushamppuklusteri -hanke päättyy huhtikuun puolivälissä.

Tilaisuuden toteutunut ohjelma ja esitykset ovat saatavilla Seminaarit-sivulla.

21.3.2023: Hanke mediassa

Pohjois-Pohjanmaan teollisuushamppuklusteri -hankkeesta uutisoitiin jälleen. Rantalakeus-lehti haastatteli projektipäällikkö Kalle Parviaista hankkeen loppusuoralla. Artikkelissa kerrotaan hankkeen tuloksista ja hamppualasta ylipäätään valtakunnallisesti.

Linkki uutiseen: Teollisuushamppuhanke päätökseen: Lakeuden hamppuekosysteemi jäi muodostumatta, mutta hankkeessa kertyi paljon hyödyllistä tietoa hampputeollisuudesta ja sen pullonkauloista (Rantalakeus.fi)

28.2.2023: Seminaarin ilmoittautuminen auki

Tervetuloa kuulemaan hampun kaupallisista sovelluksista tiistaina 21.3. klo 12 Auditorio SmartHouseen Ouluun!

Iltapäivän mittaisessa tapahtumassa on tarjolla huippupuheenvuoroja kansainvälisiltä hamppumarkkinoilta, kuituhamppua käyttäviä yrityksiä ja katsaus Pohjois-Pohjanmaan teollisuushamppuklusteri -hankkeeseen. Seminaari on samalla hankkeen päätösseminaari. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. 

Aika: Tiistai 21.3.2023 klo 12—16. Lounas klo 12, seminaari alkaa klo 13.

Paikka: Auditorio SmartHouse, Technopolis Linnanmaa, Elektroniikkatie 8, Oulu. 

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Seminaarin tarkempi ohjelma löytyy ilmoittautumislinkin takaa sekä Tyrnävän kunnan tapahtumakalenterista.

16.2.2023: Esiselvitys julkaistu

Hampun teollisen käytön esiselvitysraportti alueella on nyt julkaistu. Osana hankkeen ensimmäistä työpakettia selvitettiin syksyn 2022 aikana hampun teollisen käytön mahdollisuuksia ja haasteita alueella. Raportti koostettiin keskustelujen, haastattelujen tapaamisten ja tapahtumien pohjalta.

Selvityksen alussa kerrataan perustiedot itse hankkeesta, jonka jälkeen luodaan katsaus hamppualaan Suomessa. Seuraavissa osiossa käsitellään muun muassa hampun maanviljelyä ja kasvin nykyisiä sovellutuskohteita sekä pohditaan alan rahoitusmahdollisuuksia sekä haasteita tuotekehityksessä. Lopuksi kerrotaan myös mahdollisista jatkohankkeista.

Lataa raportti Materiaalit-sivulta tai suoraan tästä linkistä.

17.1.2023: Save the date: toisen seminaarin ajankohta

Pohjois-Pohjanmaan teollisuushamppuklusteri -hankkeen toinen seminaari eli hankkeen päätösseminaari pidetään tiistaina 21.3.2023 klo 12—16. Tapahtumapaikka ja tarkempi ohjelma ilmoitetaan pian. Itse tapahtumaan ilmoittautuminen aukeaa viimeistään helmikuun loppupuolella.

12.12.2022: Seminaarin materiaalit saatavilla

Hankkeen ensimmäisen seminaarin esitetyt materiaalit ovat nyt saatavilla. Voit ladata pdf-muotoiset esitykset Seminaarit-sivun alta.

2.12.2022: Hamppuseminaari onnistui loistavasti

Tyrnävällä torstaina joulukuun ensimmäisenä päivänä järjestetty teollisuushamppuseminaari oli kaikin puolin onnistunut tapahtuma. Runsaslukuinen osallistujajoukko sekä paikan päällä että etänä sai kuulla toinen toistaan parempia esityksiä hampun mahdollisuuksista. Elinkeinoelämän monipuolistaminen, hiilensidonta ja monipuoliset tutkimuskohteet ovat kaikki mahdollisia tämän viljelykasvin myötä.

Projektipäällikkö Kalle Parviainen avaamassa tilaisuutta.

Puheenvuoroissa käsiteltiin muun muassa alan rahoitusmahdollisuuksia, kuitu- ja öljyhampun viljelyä ja niille sopivia maaperiä, hampun käyttöä rakennuselementeissä sekä ekosysteemien rakentumista.

Tilaisuuden järjestivät Pohjois-Pohjanmaan teollisuushamppuklusteri- ja Bio- ja kiertotalouden digitalisaatio Pohjois-Pohjanmaalla – BiKiDi -hankkeet ja se oli osa Oulun yliopiston tekniikan torstai -sarjaa.

Kiitos kaikille osallistujille ja puhujille, jatkoa hampun tiimoilta on luvassa.

8.11.2022: Seminaarin ilmoittautuminen auki

Torstaina 1.12.2022 klo 8.30—12.00 järjestettävän seminaarin ilmoittautuminen on nyt auki. Tervetuloa Tyrnävälle kuulemaan hampun uusista mahdollisuuksista paikallisen elinkeinoelämän kehittäjänä. Lue lisää aiheesta ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: https://tinyurl.com/tyrnava-seminaarikutsu

10.10.2022: Hamppuseminaari tulossa joulukuussa

Pohjois-Pohjanmaan teollisuushamppuklusteri ja Bio- ja kiertotalouden digitalisaatio Pohjois-Pohjanmaalla – BiKiDi -hanke järjestävät yhteisen seminaarin teollisuushamppuun liittyen torstaina 1.12.2022 klo 8.30—12.00. Paikkana on Tyrnävän kunnanviraston valtuustosali. Luvassa on mielenkiintoisia puheenvuoroja niin yrityksiltä kuin tutkijoiltakin sekä mahdollisuus verkostoitua ja keskustella alasta. Ilmoittautuminen tapahtumaan aukeaa marraskuun alussa, tervetuloa lämpimästi mukaan.

14.9.2022: Hanke mediassa

Projektipäällikkö Kalle Parviaista haastateltiin Rantalakeuteen 2.9. Lue uutinen “Tänne voisi muo­dos­tua mer­kit­tä­vä hamp­pu­bis­nes­kes­kit­ty­mä” – Tyr­nä­väl­lä käyn­nis­tyi hanke, joka tuo hamp­pu­toi­mi­jat yhteen joko Rantalakeudesta tai Kalevasta. Molemmat ovat tilaajasisältöä.