Päiväkoti Karuselli Oy:n Suvi Malinen valittiin Tyrnävän Vuoden Yrittäjäksi 2023
-

Julkaistu

Päiväkoti Karuselli Oy:n Suvi Malinen valittiin Tyrnävän Vuoden Yrittäjäksi 2023

Tyrnävän kunta ja Tyrnävän Yrittäjät palkitsivat perjantaina 24.11. Tyrnävän Vuoden Yrittäjäksi Suvi Malisen, jonka vuonna 2013 perustama Päiväkoti Karuselli Oy pyörittää yksityisiä Karuselli- ja Vekkuli-päiväkoteja Tyrnävän kuntakeskuksessa. Päiväkodit tunnetaan laadukkaasta pedagogiikastaan, luontokasvatuksesta sekä kodinomaisuudesta. 

Tyrnävän Vuoden Yrittäjä 2023 -valitsijaraatia Tyrnävän Yrittäjät ry:n puolesta johtanut Mikko Kukkohovi kertoo valinnan perusteluista.

– Perusteluissa korostui pitkäjänteinen työ kuntalaisten arjen kannalta arvokkaalla toimialalla, paikallinen työllistäminen sekä harvinaislaatuisen idearikas, monipuolinen ja laadukas päiväkotitoiminta kahdessa eri yksikössä. Palvelut ovat kehuttuja kuntalaisten keskuudessa, ja henkilökunta on motivoitunutta ja viihtyy töissä. Päiväkoti Karuselli on erinomainen esimerkki päiväkodista, jossa vaihtelua ja ideoita riittää lasten arkeen, ja työtä tehdään hyvällä asenteella, kertoo Kukkohovi.

Tuore Vuoden Yrittäjä Suvi Malinen kertoo, että palkinto tuli yllätyksenä.

– Tuntuu tosi kivalta, ja tämä osuu vielä juhlavuoteen, sillä vietimme aiemmin syyskuussa työporukalla yrityksen 10-vuotispäivää. Olen todella kiitollinen tästä tunnustuksesta. En osannut edes ajatella, että olisin ehdolla, kommentoi Malinen.

Malinen kertoo, että yrittäjäpolku aukeni aikoinaan hieman yllättäen, kun Tyrnävälle yksityiseen päiväkotiin Oulusta töihin tullut nuori varhaiskasvatuksen opettaja sai pian saavuttuaan tarjouksen ryhtyä yksityisen päiväkodin jatkajaksi.

– Päätös syntyi nopeasti, ja oltuani puoli vuotta töissä, siirryinkin jo yrittäjäksi. Tuolloin oli vain yksi päiväkoti, jossa oli 15 lasta ja töissä kaksi hoitajaa minun lisäkseni. Tiloissa oli kapasiteettia 26 lapselle, ja saimmekin sitten talon täyteen alle vuodessa. Rekrytoimme pian myös kaksi hoitajaa lisää, summaa Malinen.

– Lapsia oli aina jonossa, joten vastataksemme paremmin kysyntään, laajensimme vuonna 2016 perustamalla Vekkulin toiseksi päiväkotiyksiköksi.

– Tätä nykyä Karusellissa ja Vekkulissa on kummassakin 5 henkeä varhaiskasvatushenkilöstöä, yksikkökohtaiset keittäjät sekä varsin vakiintunut porukka osa-aikaisia ja sijaisia. Töissä on koko ajan 13 henkeä. Vaihtuvuus on pientä, ja onkin haikeaa aina, jos joku lähtee. Jokainen on antanut niin paljon lapsille ja perheille, kertoo Malinen.

Vaikka varhaiskasvatusalalla kilpailu työntekijöistä on tiukentunut entisestään, hyvä työyhteisö kantaa edelleen rekrytoinneissa pitkälle.

– Olemme pieni, inhimillinen työyhteisö. Meillä on hyvä henki, työskentelemme tiiviisti yhdessä ja opimme kaikki tuntemaan toisemme aika hyvin. Se tekee työstä mukavaa, sanoo Malinen.

Laadukas pedagogiikka, luonto ja kodinomaisuus

Karusellin ja Vekkulin arjessa korostuvat pedagogiikka, luontokasvatus ja kodinomaisuus, monipuolista ja idearikasta päiväkotiarkea sekä päiväkodeissa valmistettua kotiruokaa unohtamatta.

– Kaikki lähtee pedagogiikasta, lapsen kehityksen ja lapsen yksilöllisten tarpeiden tunnistamisesta. Sanon aina uusille työntekijöillekin, että mikään ei ole niin tärkeää kuin että lapsi tuntee olevansa turvassa, hyväksytty ja rakastettu. Se on meidän tärkein tehtävä, jonka pohjalle kaikki muu rakennetaan. Kaikissa olosuhteissa olemme lapsen puolella, sanoo Malinen.

– Päiväkotimme ovat kodinomaisia, omakotitalotyyppisiä ja niissä on luonto lähellä. Touhuamme paljon: meillä on musiikkikasvatusta, askartelua, musiikkiliikuntaa, kädentaitoja, tunnekasvatusta, jumppaa, leipomista, ja kasvatamme myös yhdessä kurkkuja, tomaatteja ja meloneja.

– Luontokasvatus on meillä tärkeä teema. Luontoviikoilla syksyisin molemmissa päiväkodeissa nukutaan päiväunia ulkona Partiolippukunta Mustavariksilta lainaamassamme puolijoukkueteltassa ja puuhaillaan monenlaista hyödyllistä erätaitojen parissa, ulkoilmassa ja metsäretkillä, kertoo Malinen.

– Meillä on myös kerran vuodessa mahdollisuus yökyläilyihin Karusellin ja Vekkulin viskareiden välillä, jolloin vanhemmat tuovat lapset yhdeksi yöksi päiväkotiin viikonloppuna. Myös teemoitetut viikkomme ovat saaneet hyvää palautetta.

Kirja voittaa edelleen digin

Vaikka lapset ovat nykyään usein varsin tottuneita digilaitteiden käyttäjiä, kirjat vetävät edelleen pidemmän korren Karusellin ja Vekkulin satuhetkillä.

– Teknologiakasvatuksella ja monilukutaidolla on oma paikkansa tänä päivänä myös päiväkodissa, ja siihenkin keskittyviä päiviä meillä on. Paljon tärkeämpää on silti opettaa lapsia heittäytymään leikin maailmaan, jossa opitaan sosiaalisia ja muita tärkeitä taitoja elämää varten. Käymme lasten kanssa kirjastossa lainaamassa kirjoja, joita sitten luemme yhdessä.

–Toisaalta olemme myös tehneet lasten kanssa tietokoneella satukirjoja, joihin lapset ovat itse keksineet tarinaa.

”Yrittämisessä on parasta lapset, perheet ja hyvä työyhteisö”

Yrittäjä, päiväkodinjohtaja Suvi Malinen kiittelee yrittämisessä ennen kaikkea lasten ja perheiden kanssa työskentelyä sekä hyvää työyhteisöä.

– Olen kiitollinen siitä, että olen saanut tutustua niin moniin ihaniin lapsiin ja perheisiin sekä työporukasta, jolla teemme tätä työtä. Yrittäjyydessä on hienoa, että saa tehdä omanlaistaan työtä, omien arvojen pohjalta, kertoo Malinen.

–Tyrnävä on hyvä paikka toimia yrittäjänä. Täällä näkyy kaikessa sellainen lämminhenkisyys. Ihmiset ovat avoimia ja auttavaisia. Teemmekin paljon yhteistyötä kunnan, paikallisten yritysten ja toimijoiden kanssa.

– Erityiskiitos myös Tyrnävän kunnan varhaiskasvatusjohtaja Riitta Kangasniemelle, jolta olen saanut paljon tukea. Yhteistyö kunnan kanssa on ollut sujuvaa, kertoo Malinen.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!