Lakisääteiset työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kunnille 1.1.2025
-

Julkaistu

Lakisääteiset työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kunnille 1.1.2025

Lakisääteiset työvoima- ja elinkeinopalvelut siirretään 1.1.2025 valtiolta kunnille ja useammasta kunnasta muodostuville työllisyysalueille. TE-palvelut 2024 -uudistuksen tavoitteena on rakentaa uusi vaikuttava palvelukokonaisuus, jolla lisätään alueen elinvoimaa hyödyntämällä kuntaekosysteemiä.

- Oma kunta ja alue tuntee asukkaansa ja paikallisen elinkeinoelämän parhaiten, joten sekä työhakija- että yritysasiakkaat saavat yksilöllisesti räätälöityjä, paikallisiin tarpeisiin sopivia palveluita, kertoo BusinessOulun työllisyyspalvelujen päällikkö Mari Rautiainen (kuvassa vasemmalla).

– Työllistyminen tehostuu, kun työllisyys- ja elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla. Kyse ei ole vain työllisyyden edistämisestä, vaan laajemminkin alueen elinvoiman vahvistamisesta.

Kunkin työllisyysalueen kuntien on oltava maantieteellisessä yhteydessä toisiinsa ja muodostettava työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue. Oulun seudulle on muodostumassa 11 kuntaa kattava työllisyysalue: Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Pudasjärvi, Tyrnävä, Utajärvi ja Vaala. Alueen työvoiman määrä (työlliset ja työttömät) on reilut 130 000 henkilöä.

TE2024-uudistuksen muutokset tapahtuvat vaiheittain

Maaliskuussa 2021 alkaneissa työllisyyden kuntakokeiluissa selvitetään, valmistaudutaan ja tehdään linjauksia kohti pysyvää työllisyyden edistämisen mallia. Työllisyyden kuntakokeilussa osa työnhakijoista on jo siirretty kuntien järjestämien työllisyyspalveluiden asiakkaiksi. Vuodesta 2025 alkaen loputkin asiakkaat siirtyvät TE-toimiston asiakkuudesta kuntiin, ja nykyisen kuntakokeilualueen lisäksi tulevaan työllisyysalueeseen liittyvät Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala. Siirto valtiolta kunnille perustuu Marinin hallituksen hallitusohjelmaan ja asiasta annettuun lainsäädäntöön.

- Valmisteilla oleva TE2024-uudistus on suuri muutos niin toiminnan kuin talouden näkökulmasta. Valmistaudumme tehtävien asianmukaiseen hoitamiseen. Samaan aikaan teemme töitä sen eteen, että prosesseista saataisiin sujuvia niin asiakkaiden kuin työntekijöiden näkökulmasta koko työllisyysalueella. Tätä me kunnat emme tee yksin, vaan tarvitsemme myös monia kumppaneita mukaan valmistelutyöhön, TE2024-uudistuksen projektipäällikkönä Oulussa työskentelevä Piia Holappa taustoittaa.

Valtioneuvosto vahvistaa Suomen työllisyysalueet helmikuun 2024 loppuun mennessä. Oulun seudun työllisyysalueen valmistelua jatketaan aktiivisesti koko ajan. Valmisteluryhmissä on edustettuna työllisyysalueen kuntien ja valtionhallinnon asiantuntijoita, henkilöstöä ja sidosryhmiä.

- Aikataulu on tiukka, mutta porukka on motivoitunutta ja menossa yhteiseen suuntaan. Tavoitteenamme on varmistaa edellytykset tehtävien hoitamiseen ja asiakkaiden palvelemiseen kaikissa kunnissa 1.1.2025 alkaen, ja siitä eteenpäin kehittäminen jatkuu, Holappa kiteyttää.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!