Perheen harrastuksesta kasvoi Tyrnävälle enduromopojen verkkokauppa, josta tilataan varaosia 15 maahan
-

Julkaistu

Perheen harrastuksesta kasvoi Tyrnävälle enduromopojen verkkokauppa, josta tilataan varaosia 15 maahan

Kuva: enduro24 on Timlinin perheen yhteinen juttu. Kuvassa Seppo ja Minna Timlin.

 

Tyrnävän Murrossa sijaitsevan omakotitalon pihapiirissä toimii enduromopojen ja -kevytmoottoripyörien varaosien verkkokauppa. Aamuisin Postin auto kurvaa pihaan ja noutaa edellisenä iltana paketoidut tilaukset. Maailmalle lähtee parhaimmillaan yli 50 pakettia päivässä ja vuodessa yhteensä 5 000. Asiakkaita on 15 maassa. Kaikki lähti Seppo ja Minna Timlinin halusta löytää yhteinen harrastus perheen nuorten kanssa. 

 

Kun Timlinin perheen vanhin poika täytti 13, hänelle ostettiin pihaharjoitteluun pieni mopo. Mopon kanssa värkkäilystä tuli heti alusta lähtien perheen isän Sepon ja poikien yhteinen juttu. Sepolla itselläänkin oli ollut nuorempana mopo, joten rassailu, korjailu ja mopon tekniikkaan perehtyminen olivat mieluista tekemistä myös isälle. 

 

– Kun poika sitten vuonna 2007 tuli mopoikään, hänen ehdoton vaatimuksensa oli, että ostettavan mopon täytyy olla enduromopo. Sellainen sitten ostettiin, ja harrastus sai uutta kierrettä, Seppo naurahtaa.

 

– Samalla nuorempia veljiä oli jo kasvanut mukaan mopojen rassailuun. Pian huomattiin, että yhdessä mopossa ei ollutkaan riittävästi hommaa, vaan niitä tarvittiin enemmän. Vuonna 2009 ostimmekin sitten jo erän kolaroituja ja vakuutusyhtiön lunastamia uudehkoja enduromopoja, joita aloimme poikien kanssa yhdessä korjaamaan, laittamaan kilpiin ja myymään.

 

– Tarkoituksemme oli alun perin löytää nuorten kanssa yhteistä tekemistä siinä vaiheessa, kun he ovat iässä, jossa lähdetään omille kiinnostuksen alueille. Tämän harrastuksen kautta meillä on ollut heidän teinivuosinaan melkeinpä enemmän yhteisiä kiinnostuksen kohteita kuin aiemmin. 

 

Kuva: Pakkausmateriaalilähetys saapuu. 

 

Nyttemmin Timlinin perheessä on kaikkiaan 12 lasta: 8 poikaa ja 4 tyttöä. Perheen nuorin poika on nyt 5-vuotias, ja vanhin poika, jonka kanssa mopoharrastus aikoinaan alkoi, on nyt 29-vuotias. Myös perheen tytöillä on ollut enduromopot ajossa. 

 

– Kaksi vanhinta poikaamme ovat molemmat juuri valmistuneet koneinsinööreiksi, johon harrastuksilla saattaa olla ollut vaikutusta. Myös jokaisella tytöistämme pysyy työkalut kädessä, ja konetekniikka on tuttua. Kun kokoonnumme, moottorit ja moottorivehkeet ovat meille kaikille yhteinen puheenaihe vielä tänäkin päivänä, kertoo Seppo.

 

Harrastus kasvaa yritykseksi 

Vuoteen 2012 mennessä toiminta oli jalostunut sellaiseksi, että lunastettuja mopoja ei enää korjattu, vaan purettiin osiksi ja myytiin käytettyinä varaosina. 

 

– Harrastuksesta oli tullut askeleen verran ammattimaisempaa, ja meidän piti päättää, lähdemmekö kehittämään sitä liiketoimintana, vai pidetäänkö se harrastuksena. Varaosille tuntui olevan kysyntää, joten kävimme Oulun uusyrityskeskuksessa keskustelemassa asiasta. Siellä oltiin sitä mieltä, että tässä on hyvät lähtökohdat, joten päätimme perustaa sivutoimisen yrityksen päivätyöni oheen. Päivät olin työssä tele- ja turvatekniikan asiantuntijana Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Näin sai alkunsa toiminimi Osamyynti enduro24, jolla otimme ensiaskeleet yrityksenä, kertoo Seppo. 

 

Yritystä alettiin tuntea alan sisällä kotimaassa, ja vuonna 2015 eräs maahantuoja ehdotti, että Osamyynti enduro24 alkaisi myydä heidän edustamiaan uusia tarvikeosia enduromopoihin ja -kevytmoottoripyöriin. Näistä tuli yrityksen ensimmäiset jälleenmyytävät tuotteet.

 

– Meille oli alusta lähtien selvää, että meidän täytyisi perustaa jälleenmyyntiä varten verkkokauppa. Muuten siihen ei kannattaisi lähteä, kertoo Seppo. 

 

– Verkkokaupan ensimmäinen vuosi oli vaikea, sillä verkkokauppaamme ei vielä asiakaskunnassa tunnettu. Seuraavana vuonna löysimme italialaisen motocross- ja enduromerkki Betan. Totesimme, että Betan alkuperäisosien saatavuus oli kysynnästä huolimatta huono Suomessa. Löysimme niille toimittajan Italiasta ja huomasimme nopeasti, että alkuperäisosista tulisi meidän juttumme. 

 

– Sen jälkeen on tullut vuosittain uusia merkkejä mukaan niin, että edustamme tällä hetkellä kahdeksaa enduromopojen ja -kevytmoottoripyörien alkuperäismerkkiä, kaikki Euroopassa valmistettuja. Olemme linjanneet, että emme rönsyile viritysosiin, skootterin osiin tai myy kiinalaista tuotantoa.

 

Kuva: Jokainen perheen tytöistä ja pojista on harrastanut enduromopoja. Isän kanssa mopon päällä perheen viisivuotias, joka seurannee tässä asiassa sisarustensa jalanjälkiä.

 

Päätoiminen yrittäjyys avaa uusia ovia

Vuonna 2018 Seppo teki edelleen arkena täyden päivätyön, jonka jälkeen illat ja usein lauantait olivat täynnä yrityksen asioita. 

 

– Olimme huomanneet, että palkkatyössä olevalla sivutoimisella toiminimiyrittäjällä oli verottaja hyvin matkassa, mikäli yritystoiminta alkoi tuottaa vähänkään tulosta. Siksi perustimme loppuvuonna 2018 osakeyhtiömuotoisen Enduro24 Oy:n, jolle siirsimme toiminimen liiketoiminnan, kertoo Seppo. 

 

– Itse koin, että olimme siihen saakka olleet ikään kuin yrittävinään. Yritystoiminta oli ollut vähän kuin pidemmälle viety harrastus, jossa ei ollut varsinaisia tavoitteita tai tulospaineita. Kun perustimme osakeyhtiön, totesimme, että oli aika lähteä kehittämään asioita tavoitteellisesti, kuten oikeassa yrityksessä. 

 

Tason nosto yrityksessä vaati kuitenkin entistä enemmän Sepon työpanosta, ja lopulta kesällä 2020 Timlinit päättivät, että ratkaisu palkkatyön ja yrittämisen välillä olisi tehtävä loppuvuoteen mennessä. 

 

– Jossain vaiheessa yritys työllistää liikaa, mutta siitä ei saa tulosta riittävästi, että sen varaan voisi jäädä kokonaan. Meilläkin oli vähän sellainen tilanne, että kantaako yritystoiminta. Uskoimme, että jos saamme kaikki panokset yrityksen kehittämiseen, niin kyllä me pääsemme siihen, kertoo Seppo.

 

– Päätös meni lopulta hyvin lähelle vuodenvaihdetta. Olin ollut sairaanhoitopiirillä töissä yli 22 vuotta, joten ratkaisu ei ollut helppo. Työpaikalla oli paljon hyviä työkavereita ja monia mielenkiintoisia projekteja, joissa olin mukana. Lopulta kuitenkin totesin, että työpaikka varmasti pärjää ilman minua, mutta iso perheeni tarvitsee enemmän isää. Vuodenvaihteessa 2021 irtisanouduin työnantajalta ja helmikuun loppupuolella olin viimeisen päivän siellä töissä.

 

Tulevaisuus oli hämärän peitossa, mutta samalla Seppo ja Minna ajattelivat, että etukäteen ei voi tietää, mitä ovia päätoiminen yrittäjyys mahdollisesti avaa.

 

– Näin myös todella kävi. Ensimmäisellä yrittäjäviikolla laitoimme hakuun Corexo-aputoiminimen, toimialana asiantuntijapalvelut. Pystyn tekemään aputoiminimellä lopulta sitä samaa asiantuntijatyötä edelliselle työnantajalleni, mitä olin tehnyt jo 22 vuotta. Nyt vain pienemmällä työpanoksella, jotta jää paremmin aikaa Enduro24:n yritystoiminnan kehittämiseen. Tämä ovi aukesi vasta sitten, kun olin siirtynyt päätoimiseksi yrittäjäksi. Se vahvisti minulle, että päätös oli oikea, ja teki samalla siirtymästä sujuvan, kertoo Seppo.

 

Kotiäitinä Minna on jo pitkään hoitanut yrityksen paperitöitä, ja vastaa myös pääasiassa englanninkielisestä viestinnästä ulkomaille. 

 

– Tämä on meidän yhteinen juttumme. Suoritamme molemmat nyt myös yrittäjätutkintoa. Siinä on jotain perää, kun sanotaan, että kotiäitiys on yrittäjyyden parasta oppia. Tässä verkkokaupassakin täytyy jatkuvasti hallita kokonaisuutta ja pitää narut käsissä. Kaiken pitää toimia, jotta varaosan voi laittaa pakettiin ja että paketti saadaan toimitettua ajallaan. Ennen onnistunutta toimitusta on tapahtunut jo paljon, kertoo Minna.

 

– Osakeyhtiön ensimmäisellä tilikaudella Sepon ollessa vielä palkkatöissä sain yrityksestä noin puolikkaan vuosipalkan ja viime vuonna jo kokonaisen. Nyt kun Seppokin on päätoiminen yrittäjä ennusteet näyttävät siltä, että voimme saada tästä molemmat tänä vuonna täyden vuosipalkan, jatkaa Minna. 

 

Kehittynyttä verkkokauppaa kotimaassa ja Euroopassa

Nykyään Enduro24:n verkkokaupassa on yli 1 500 erilaista alkuperäisosaa 8 merkkiin. Vuonna 2019 enduromopojen ja -kevytmoottoripyörien varaosien rinnalle tuotiin polkupyörien varaosat. Asiakkaita on 15 maassa ympäri Eurooppaa, ja esimerkiksi Enduro24:n edustamille italiaisille osille tulee paljon tilauksia myös Italiasta. 

 

– Italiasta tulevat tilaukset ovat mielenkiintoinen juttu. Kerran, kun katsoin katuosoitteiden mukaan, italialaisen toimittajamme ja tuotteen tilanneen asiakkaan välinen etäisyys oli alle 100 kilometriä. Mahdollisesti tuotteen saatavuus on ollut Italiassa heikkoa, tai muiden nettikauppojen toimitusajoissa on ollut jotain. Nettikaupassa ei ole lopulta väliä, mistä tuote tulee, kunhan kaikki toimii, sanoo Seppo.

 

– Yksi parhaita päätöksiämme nettikauppaa rakentaessamme oli käyttää kansainvälisiä tuotenumeroita tuotteiden nimikkeissä. Varaosissa jokaisella tuotteella on maailmanlaajuisesti sama tuotenumero, jolloin nousemme esiin tuotenumeron Google-hauissa missä päin maailmaa tahansa. 

 

– Kehitämme nettikauppaamme jatkuvasti ja pyrimme poistamaan ostamisen esteitä. Google Analyticsilla ja muilla Googlen työkaluilla pystymme mittaroimaan verkkokaupan toimintaa ja katsomaan, miten mikäkin toimii. Yksi merkittävä este poistui etenkin kansainvälisesti, kun otimme PayPalin käyttöön. Sillä koetaan helposti turvallisemmaksi ostaa kuin luottokortilla. Jälleen yksi este poistui. 

 

– Samalla pyrimme entisestään parantamaan verkkokauppamme löydettävyyttä, että asiakas löytäisi meidät hakiessaan tiettyjä tuotteita.

 

Kuva: Yamaha DT:n ketjuohjaimen saatavuus loppui vuonna 2019. Sen tilalle enduro24 3D-tulostaa korvaavaa tuotetta, joka on tänäkin päivänä verkkokaupan kolmen myydyimmän tuotteen joukossa.

 

3D-tulostin valmistaa myynnistä poistuneita osia

Yksi Enduro24:n strategisia päätöksiä on ollut, että kun jonkun osan alkuperäinen valmistus joskus loppuu, viimeistä tuotetta ei myydä koskaan. Näin sille voidaan löytää korvaava ratkaisu. 

 

– Lähdemme heti miettimään, millä pystymme korvaamaan kyseisen osan. Näin on syntynyt monta kysyttyä tuotetta. Vastaava osa saattaa löytyä toisesta merkistä suoraan tai pienin muokkauksin. Voi olla, että riittää, kun sorvari lyhentää toisen merkin osaa 5 mm oikeasta kohdasta. Muokkaamme osan itse tai tilaamme valmistuksen muualta, kertoo Seppo.

 

– Osana poikiemme insinööriopintoja tulimme kokeilleeksi 3D-tulostamista, joka toi ratkaisun tiettyihin erittäin kysyttyihin tuotteisiin, joiden valmistus oli lopetettu. Pojat mallinsivat kyseiset osat, ja nyt meillä tulostin laulaa joka päivä ja tekee osia tismalleen oikeilla mitoilla. Kysyntää osille on.

 

– Esimerkiksi Yamaha DT:n ketjuohjaimen saatavuus loppui vuonna 2019. Sen tilalle 3D-tulostamamme tuote on tänäkin päivänä verkkokauppamme kolmen myydyimmän tuotteen joukossa, Seppo sanoo.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!