Mikko Kukkohovin perunan showroom ja artesaaniburgerit tuovat liikennettä Tyrnävälle
-

Julkaistu

Mikko Kukkohovin perunan showroom ja artesaaniburgerit tuovat liikennettä Tyrnävälle

Sana uudesta gourmet-burgereita tarjoavasta paikasta on levinnyt seudulla kiitettävästi. Yrittäjä Mikko Kukkohovi kertoo, että myös kunnolla valmistetut possun ribsit ovat Oulun seudulla harvinaisuus. Vanhatien Ravintolasta niitä saa.

 

Moninkertainen yrittäjä, Tyrnävän Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Mikko Kukkohovi tunnetaan muun muassa trombiperunasta. Hän valmistui insinööriksi informaatio- ja avaruustekniikasta Rovaniemen teknillisestä oppilaitoksesta, jonka jälkeen uralle on mahtunut painettavaa elektroniikkaa, kalvonäppäimistöjä, partakoneen kuoria, led-valaisinten maahantuontia sekä energiatehokkaita lämmitysratkaisuja. Nyt hän tarjoilee ainutlaatuisella savustukseen perustuvalla konseptilla gourmet-hampurilaisia ja possun ribsejä Vanhatien Ravintolassa Tyrnävällä. Juuri perustettu ravintola on jo nyt kunnalle vetonaula, jota tullaan testaamaan kauempaakin.

 

Mikko Kukkohovi kertoo, että Vanhatien Ravintolassa ideana on Tyrnävän peruna sekä laadukas ja itse savustettu BBQ-lähiruoka.

 

– Valmistamme gourmet-burgerimme itse savustamastamme korkealaatuisesta Viskaalin lihasta. En ole ainakaan itse kuullut vastaavasta konseptista Suomessa. Teemme myös ranskalaiset alusta lähtien itse Tyrnävän perunasta, kertoo Mikko.

 

– Näyttää siltä, että konsepti toimii. Avasimme pari kuukautta sitten, ja meidät on jo nyt löytänyt moni ympäryskunnista ja Oulusta. Oulun alueen ainoat savustettuun lihaan perustuvat BBQ-artesaaniburgerimme houkuttelevat kokeilemaan, Mikko jatkaa.   

 

– Mottoni on, että hyvää ideaa täytyy olla rohkeutta lähteä tutkimaan, kehittelemään ja toteuttamaan. Me suomalaiset olemme helposti sellaisia, että tyrmätään itse omat ideamme. Monikin on kirjoittanut siitä, että idealle täytyy 5 sekunnissa tehdä jotain – kertoa siitä kaverille tai kirjoittaa se ylös. Jos jäämme vain pyörittelemään ideaa, tulemme nopeasti perustelleeksi itsellemme, miksi idea ei voisi koskaan toimia, kertoo Mikko.

 

– Serkkupoika pitää Kylmälänkylän Kyläkauppa Satumaata Muhoksella. Noin 300 ihmisen kylässä kyläkaupasta on tullut elämän edellytys – sieltä löytyy pizzeria, anniskelu, karaokebaari, ruokakauppa, apteekin ja veikkauksen pisteet, jääkiekkokaukalo Zamboni-jäädytyskoneineen, ja niin edelleen. Serkku on vain nähnyt kylällä aina jonkun tarpeen ja ryhtynyt sitten toimeen, Mikko naurahtaa. 

 

– Jos kukaan ei lähde korjaamaan huomaamaansa puutetta tai epäkohtaa, niin mitään ei tapahdu. Jonkun täytyy se tehdä. Onko se sitten vastuunottoa, vai mitä se on, Mikko miettii.

 

Kohti trombiperunaa

 

Mikko Kukkohovin yrittäjäpolku lähti käyntiin sivutoimisesti vuonna 2006. Hän halusi asentaa taloonsa led-valaisimet osana remonttia ja huomasi, että vaikka led-teknologia oli tuolloin tullut markkinoille, kuluttajille ei led-valaisimia ja niihin liittyviä komponentteja ollut kotimaassa vielä tarjolla. 

 

– Perustin tuolloin Arctic LED Design nimisen yrityksen, jolla aloin tuomaan led-valaisimia Euroopasta. Samalla perustin verkkokaupan, jota kautta myös muut pystyivät ostamaan niitä kotimaiselta toimijalta, sanoo Mikko.   

 

– Tuolloin työskentelin vielä päivätöissä painettavan elektroniikan ja teknisten kalvojen parissa, Mikko jatkaa. 

 

Vuonna 2009 Mikko tutustui Tyrnävän Murtoon muuttaneeseen saksalaiseen insinööriin Holger Heinrichiin. Holger toi maahan uusiutuvan energian ratkaisua, jolla voidaan yhdistää talon lämmityksessä ja lämmönsiirrossa erilaisia järjestelmiä, kuten aurinkolämmityksen, vesikiertoisen takan sekä muita energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. 

 

– Holger kaipasi apuja suomenkieliseen myyntiin. Päätimme perustaa yhteisyrityksen Suomen Ekotalot Ay:n, jonka toiminta lähti kunnolla käyntiin vuonna 2010 saatujen ensimmäisten kauppojen myötä. Holgerin järjestelmä on tänäkin päivänä aivan omassa luokassaan energiatehokkuudessa. Arctic LED Design sulautui energiatehokkaine valaisimineen lopulta yrityksen aputoiminimeksi. 

 

– Tyttäreni syntyi vuonna 2014, ja vuonna 2016 siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi Roostec-toiminimellä, jonka kautta tein painettavan elektroniikan konsultointia, tuotekehitystä ja suunnittelua.

 

Saman vuoden kesänä Mikko lähti auttamaan koirien agilityesteitä myyvää kaveriaan alan tapahtumaan Göteborgiin. Tämä matka avasi liiketoiminnalle täysin uudenlaisia uria.

 

– Siellä myyntipisteemme vieressä oli Mr. Potato -auto, josta myytiin kierreperunaa. Alun perin Aasiasta lähtöisin oleva tornadoperuna tai vieteriperuna ei ollut uusi asia, mutta hoksasimme kaverini kanssa tuolloin, että Suomesta niitä ei vielä saa. Eri puolille maailmaa vapaasti levinnyt konsepti ei ole suojattu, mutta nimen sille voi suojata. Näin päätimmekin sitten tehdä, kertoo Mikko.  

 

– Kehittelimme asiaa puolisen vuotta, vertailimme kierreperunan valmistukseen tarvittavia laitteita ja lopulta perustimme vuonna 2017 FieldRock Oy:n markkinoimaan kierreperunaa Suomessa. Tyrnäväläisittäin ja suomalaisittain nimikin oli suhteellisen selvä, ja se suojattiin heti FieldRockin aputoiminimenä. Trombiperuna oli syntynyt. Vuodesta 2017 kiersimmekin sitten aktiivisesti tapahtumia eri puolella Suomea aina koronavuoteen 2020 saakka, jatkaa Mikko. 

 

Mikko jatkaa myös painetun elektroniikan konsultointipalveluita osana FieldRockin toimintaa.

 

Koronakriisi tapahtuma-alalla herätti ajatuksen ravintolasta

 

Vuosi 2020 laittoi tapahtumat jäihin myös trombiperunan kannalta. 

 

– Tapahtumien tilalle täytyi löytää uusia myyntiväyliä. Niinpä pidin aluksi kesäkahviloita ja kuukauden mittaista pop up -joulupuotia Tyrnävän Vanhassa Pappilassa, nykyisen ravintolani tiloissa. Mielessäni kyti ajatus eräänlaisesta perunan showroomista, jossa olisi tarjolla Tyrnävän perunatuotteita, mukaan lukien trombiperunaa ja perunasushia, jossa riisi korvautuu ilmastoystävällisellä Tyrnävän perunalla, Mikko kertoo. 

 

– Vuokrasin lopulta keittiön itselleni vuoden 2021 alusta huhtikuun loppuun tuotekehittelyä ja harjoittelua varten. Treenasin keittiöprosessin sellaiseksi, että annokset saadaan pöytiin viipymättä, vaikka olisi enemmänkin asiakkaita. Haimme ja saimme anniskeluoikeudet, ja kesäkuun alkupuolella perustettiin Foodium Oy, joka harjoittaa ravintolatoimintaa nimellä Vanhatien Ravintola. Nyt kun ravintolatoiminta rullaa, tähyämme jo syksyn yksityistilaisuuksiin ja pikkujouluihin. Niitä voi nyt varata, hän sanoo. 

 

– Monenlaista lähiruoka- ja kirppistapahtumaa on suunnitteilla, ja ensi kesänä myös jotain huomattavasti isompaa. Järjestämme Vanhatien Ravintolan pihapiirissä heinäkuun puolen välin jälkeen Uuden perunan juhlan, jossa tuodaan maisteltavaksi uusia kokeellisia makuja Tyrnävän perunasta. Luvassa on musiikkia, hyvää ruokaa, eri pienpanimoiden tuotteita ja monenlaista muuta, Mikko väläyttää.  


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!