Lakeuden EKO alentaa yli kymmenen jätelajin hintaa
-

Julkaistu

Lakeuden EKO alentaa yli kymmenen jätelajin hintaa

Toiminnan tehostaminen mahdollistaa Lakeuden EKOn hinnanalennukset, jotka näkyvät suoraan asiakkaan kukkarossa. Laskelmat vahvistavat, että jätekuorman hinta kestää myös vertailun lähialueiden jätehuoltoalueisiin. Uudet, 1.4.2024 voimaan tulevat, hinnat löydät Lakeuden EKOn nettisivuilta tästä linkistä.

Yksi monista hinnanalennuksista koskee biojätteen porttimaksua. Kyseessä on siis jäteasemalla kuljetusyrityksiltä veloitettava biojätteen käsittelymaksu eli niin sanottu vastaanottomaksu, avaa kuntien kiertotalousasiantuntija Henna Lohtander.

– Ajatuksena on, että biojätteen porttimaksun alennus tulee näkymään asukkaiden jätekuljetuslaskuissa. Hinnan alennus on lähes kymmenen prosenttia. Tämä on otettu suoraan huomioon uusissa astiakohtaisissa biojätteen käsittelymaksuissa, jotka tulee käyttöön kunnan järjestämässä biojätteen erilliskeräyksessä kuntien taajamissa.

Taajamarajojen ulkopuolella säilyy kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus ja niiden hinnoittelusta vastaa jätekuljetusyritys. Lisäksi alennetut hinnat näkyvät myös kappale-, peräkärry- ja jätesäkkihintaisissa jätejakeissa. Jätejakeita ovat muun muassa huonekalut, rakennusjätteet ja käsitelty puu.

– Olemme yhdessä operatiivisen toimijan kanssa sopineet hinnan alennuksia sellaisiin jätejakeisiin, joita alueemme asukkaat tuovat verrattain usein jäteasemille ja joiden hinnoista on tullut palautetta. Nämä samat jakeet ovat myös sellaisia, joita ihmiset herkästi vievät luontoon, jos niiden hävittäminen asianmukaisesti on liian kallista, kertoo Lakeuden EKO -lautakunnan puheenjohtaja Tuomas Ahola.

Jäteasemien hintojen hinnanalennukset liikkuvat 12,5 ja 50 prosentin välillä. Muun muassa muiden kuin puisten tuolien hintaa on alennettu 50 prosenttia ja muiden huonekalujen kappalehintoja keskimäärin 25 prosenttia.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme saaneet tehostettua toimintaamme ja tämän mittakaavan hinnanalennukset ovat mahdollisia. Yhteinen tavoite meillä Lakeuden EKOssa on saada mahdollisimman paljon, jopa kaikki, materiaali kiertoon, Ahola jatkaa.

Jätekuorman hinta Lakeuden EKOlla on vertailukelpoinen lähialueiden jätehuoltoalueisiin verrattuna. Oman jätekuorman hintaan jäteasemalla voi vaikuttaa myös lajittelemalla kärrykuormansa huolellisesti, sillä Lakeuden EKO vastaanottaa useita jätejakeita maksutta.

Keräyspalvelu tilataan jatkossa kunnan kilpailuttamalta urakoitsijalta

Bio- ja pakkausjätteiden osalta taajamissa tulee käyttöön kunnan järjestämä jätteenkuljetus eli esimerkiksi kartonki- ja muovipakkausten keräyspalvelu tulee tilata 1.4.2024 lähtien kunnan kilpailuttamalta urakoitsijalta.

– Biojätteet siirtyvät kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen Utajärvellä 1.4.2024 ja Limingassa, Tyrnävällä ja Muhoksella 1.7.2024. Kaikki neljän ja yli neljän huoneiston kiinteistöt sisällä siirtyvät kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen, kertoo Lohtander.

Enintään kolmen huoneiston kiinteistöillä liittyminen on vapaaehtoista. Lakeuden EKO tiedottaa muutoksesta, urakoitsijoista ja heidän yhteystiedoistaan jokaiseen kotitalouteen jaettavalla infokirjeellä maaliskuun aikana.

Lakeuden EKO on päättänyt vuoden jätetaksoista 14.2.2024 kokouksessaan. Kuulutus jätetaksasta löytyy myös kuntien ilmoitustauluilla (verkossa) 19.2.2024–02.04.2024. Jätetaksa astuu voimaan 1.4.2024 muutoksenhausta huolimatta.

Lisätietoja:

Henna Lohtander, kiertotalousasiantuntija, p. 040 587 6508


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!