Viipyilyä – Taideteoksen kutsu Seija Haarala-Rytöhongan Tyrnävän kunnalle tekemän taidelahjoituksen teoksista koottu taidenäyttely Tyrnävän kunnan näyttelytilassa 7.-30.9.2023.
-

Tietoa tapahtumasta


Ajankohta: -

Tapahtumapaikka:

-

Viipyilyä – Taideteoksen kutsu Seija Haarala-Rytöhongan Tyrnävän kunnalle tekemän taidelahjoituksen teoksista koottu taidenäyttely Tyrnävän kunnan näyttelytilassa 7.-30.9.2023.

Viipyilyä – Taideteoksen kutsu

Seija Haarala-Rytöhongan Tyrnävän kunnalle tekemän taidelahjoituksen teoksista koottu taidenäyttely Tyrnävän kunnan näyttelytilassa 7.-30.9.2023.

Näyttelyn kuraattorina toiminut kuvataiteilija Tiitu Veijola työskentelee Tyrnävän kunnan kulttuuriohjaajana.

Vuoden 2023 keväällä Tyrnävän kunta otti vastaan merkittävän taidelahjoituksen tyrnäväläislähtöiseltä, valtaosan elämäntyöstään Kuopion kaupunginteatterissa tehneeltä näyttelijä Seija Haarala-Rytöhongalta. Kunnan vastaanottamaan, yleisvaikutelmaltaan moderniin kokoelmaosaan kuuluu 58 teosta nimekkäiltä kotimaisilta aikalaistaiteilijoilta. Tyrnävän kunta on koordinoinut lahjoituksen vastaanottamisen yhteistyössä Oulun taidemuseon kanssa.

Seija Haarala-Rytöhonka avaa lahjoituksen taustaa: – Minulla on läheinen ja lämmin suhde Tyrnävään. Tyrnävä on minun sielunmaisemaani ja koen sen kodikseni. Vaikka olen Oulussa käynyt syntymässä, kasvoin Tyrnävällä ja 14-vuotiaana pääsin Tyrnävän Osuuskauppaan töihin, hän kertoo.

– Kokoelman töistä minulle rakkaimpia ovat tietysti poikani Tapani ”Naski” Rytöhongan työt Limingan Taidekoulun ajoilta. Niin ikään sydäntäni erityisen lähellä ovat kokoelmasta löytyvät Nikolai Lehdon ja Kuutti Lavosen teokset.

Teokset näyttelyyn valinnut kuvataiteilija Tiitu Veijola halusi tuoda yleisön nähtäville mahdollisimman laajan otoksen taidelahjoituksen teoksista. Veijolan mukaan näyttely koostuu kahdesta eri puolesta: herkistä grafiikan töistä ja värikkäämmistä maalauksista. Grafiikan teokset kutsuvat katsomaan lähempää ja pysähtymään kuvan tunnelman äärelle ja vievät katsojan kohti omaa alitajuntaa. Maalauksissa erilaiset, veikeätkin hahmot vetävät puoleensa ja katsovat jopa suoraan katsojaan, kuin kutsuen astumaan sisään kuvan maailmaan ja hahmon ajatuksiin. Näyttelyyn valittujen teosten värimaailmat ja tunnelmat keskustelevat keskenään ja erilaiset tekniikat luovat vaihtelua.

– On ollut ilo saada Tyrnävälle näin hieno valikoima upeita teoksia merkittäviltä tekijöiltä, Tiitu Veijola iloitsee. Hän toivoo, että näyttelyvieraat viipyilevät ja nauttivat taiteen äärellä.

Seija Haarala-Rytöhongan taidelahjoituksen teoksia tullaan ripustamaan Tyrnävän kunnan tiloihin monipuolisesti. Osa teoksista on jo ehditty sijoittaa pysyville paikoilleen ja muun muassa Myllykirjaston nuorten huoneesta löytyy useampia teoksia, jotka kannattaa käydä katsomassa näyttelykäynnin yhteydessä. Osa teoksista odottaa pääsyään rakenteilla olevaan uuteen Kirkkomännikön päiväkotiin.


Kutsu kaveri mukaan!