-

Tietoa tapahtumasta


Ajankohta: -

Tapahtumapaikka: Myllykirjasto
Meijerikatu 3, 91800 Tyrnävä

Katso kartalla

-

Taneli Rantakokko: Välimaisemia

Tyrnävän kunnan näyttelytilassa Myllykirjastossa nähdään 3.–28.7.2023 Taneli Rantakokon taidenäyttely Välimaisemia.

Miltä tuntuu muisto, joka haihtuu niin nopeasti, ettei siitä jää kuin vahva tunne jostakin, mitä olet saattanut kokea? Tai uni, joka unohtuu heti herätessä, mutta unen tunne jää voimakkaasti mieleen? Hetken voi vielä muistaa unen värimaailmaa ja muotoja, mutta lähes kaikki konkreettinen ja selitettävissä oleva on pyyhkiytynyt pois.

Välimaisemia on öljyvärimaalauksista ja pienoisveistoksista koostuva taidenäyttely, jonka maalauksissa yhdistävänä teemana on tunnetilojen värit, haalistuneet muistot, sekä alitajunnan kokemuspankin tulkinta abstraktien ja surrealististen maisemien kautta. Vastapainoa maalausten tilalliselle vapaudelle ja niukalle konkretialle tuo selkeähahmoiset ja teollisista materiaaleista valmistetut veistokset.

Maalausten sarja on tekijänsä visuaalinen, noin kolmen vuoden päiväkirja, jonka kaikki tieto on samaan aikaan esillä. Päällekkäin, limittäin ja toisiinsa sulautuneena. Tuttuuden tunne ja tuntematon yhdistyvät ja musiikin tavoin sama lähtöviiva vie jokaisen kokijansa eri paikkaan. Maalauksissa voi nähdä luonnon muovaamia, sekä ihmisen luomaa infrastruktuuria muistuttavia muotoja, suurta tilallisuutta ja orgaanisuuden tuntua. Katsoja on vapaa liikkumaan maalauksessa ja tulkitsemaan sitä oman kokemusmaailmansa mukaan.

Veistoksissa sen sijaan lähtöviiva katsojan kokemukselle on kapeampi. Selkeitä hahmoja, keinotekoisuutta, sekä brutaalin karua ja painavaa materiaalia vuorovaikutuksessa. Pakottavaa vastustusta, rajoituksia, sekä epätasaisia valtasuhteita. Painostavan ensivaikutelman alta voi kuitenkin löytää myös ponnistelua, sinnikkyyttä, tilapäisyyttä, sekä eteenpäin vievää voimaa.

Taneli Rantakokko (1987) on oululainen taiteilija, jolle taiteen tekeminen on tutkimusmatka, parhaimmillaan nukkumiseen verrattava mielen lepohetki, joka tarjoaa olemisen helpotusta ja ajatusvapaata oivaltamista. Työskentely alkaa yleensä vaistonvaraisesti, ilman suurempaa suunnitelmallisuutta ja ilmaisun suunta ohjautuu hiljalleen työskentelyn edetessä. Ajatustyö ja itsetutkiskelu tulevat jossain vaiheessa kuvioihin, jos ovat tullakseen.

Inspiroivia aiheita Taneli löytää mytologiasta ja kansantaruista, unista ja alitajunnasta, sekä tieteisfiktiosta. Taiteen tekemisessä tärkeänä hän pitää rohkeaa kokeilemista ja uuden löytämistä, sekä perinteisten tapojen kunnioittamista ja niiden soveltamista omaan käyttöön sopivaksi. Mieleisimmiksi perinteisemmistä tekniikoista ovat vakiintuneet öljyvärimaalaus ja metallin veisto.

Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikojen mukaisesti. Huomioithan, että omatoimiaikana näyttelytilaan ei ole pääsyä.

ma–ke 12–19, to 9–16 ja pe 12–16


Kutsu kaveri mukaan!