Pirjo Jaukkuri & Jonne Suutari: Kaviokkaita ja siivekkäitä -valokuvanäyttely 5.-30.1.2024
-

Tietoa tapahtumasta


Ajankohta: -

Tapahtumapaikka:
Meijerikatu 3, 91800 Tyrnävä

Katso kartalla

-

Pirjo Jaukkuri & Jonne Suutari: Kaviokkaita ja siivekkäitä -valokuvanäyttely 5.-30.1.2024

Pirjo Jaukkuri & Jonne Suutari: Kaviokkaita ja siivekkäitä -valokuvanäyttely 5.-30.1.2024

9-vuotiaan Jonne Suutarin ja hänen mummunsa Pirjo Jaukkurin valokuvanäyttely ”Kaviokkaita ja siivekkäitä” on kertomus kaveruudesta ja toisista huolehtimisesta. Näyttelykokonaisuus koostuu hetken kuvista, joissa pienet siivekkäät löytävät suojan ja turvapaikan suurten kaviokkaiden kainaloista. Yhteys kuvattavaan lintuun saattaa kestää muutaman siiveniskun verran, mutta lemmikki- ja  harraste-eläimen kohdalla suhde saattaa olla eläimen koko elämän mittainen. Silloinkin oikean kuvaushetken tunnistaminen on tärkeää. Hevos- ja lintukuvat asettuvat gallerian seinille sulassa sovussa vastavoimina toinen toisilleen. Valokuvaajien, mummun ja lapsenlapsen, näkö- ja kuvakulmat ovat usein virkistävän erilaisia mutta toisiaan täydentäviä.

Useimmiten luontokuvaus on yksinäistä puuhaa, mutta Jonne ja mummu lähtevät yhteisille kuvausretkille välillä hyvinkin tiuhaan. Molemmat edustavat Suomen Luonnonvalokuvaajia ja kuuluvat myös Suomenselän Luontokuvaajiin ja Tornion Kameraseuraan. Erilaiset yhteisöt ja tukiverkostot ovat tarpeellisia mm. osaamisen ja tietoisuuden ylläpitäjinä.  

Molemmat kuvaajat tunnistavat myös tyrnäväläisen yhteisöllisyyden ja ”me-hengen”.  Tyrnävä oli sosiaalisesti hyvä työympäristö Jonnen isopapalle taiteilija Matti Jaukkurille. Rohkea yhteiskunnallinen kantaaottavuus on tunnusomaista Matti Jaukkurin teoksille. ”Kaviokkaita ja siivekkäitä” -näyttelykokonaisuus on myös kannanotto; yhteisöllisyyden puolesta kaikenlaista syrjintää ja kiusaamista vastaan. Erilaisuuden hyväksyminen ja oman toiminnan tunnistaminen osaksi suurempaa kokonaisuutta on tärkeää. Kukaan ei pärjää yksin, me tarvitsemme toisiamme!

Näyttelyn kuvat on kuvattu hevosharrastuksen parissa ja lähiluonnossa kuvauskohteita kunnioittaen ja niitä häiritsemättä. Pirjo Jaukkuri palkittiin Vuoden Luontokuva 2023 -kilpailussa ja Jonne Suutari  saavutti samassa kilpailussa finaalipaikan.

HUOM! Näyttelyn avajaisia vietetään pe 5.1.2023 klo 17-18.30. Näyttelyn avajaispuheen pitää Tyrnävän entinen kunnanjohtaja Marjukka Manninen. Luvassa pientä tarjoilua ja seurustelua sekä tietysti näyttelyn molemmat kuvaajat Jonne Suutari ja Pirjo Jaukkuri ovat tavattavissa.  Näyttelyn yhteydessä nähdään myös Jonnen isopapan, taiteilija Matti Jaukkurin taideopintojen aikana tekemä kuvitustyö.

 


Kutsu kaveri mukaan!