Valtion väyläverkon investointiohjelma ei paranna Pohjois-Suomen saavutettavuutta eikä vastaa elinkeinoelämän tarpeisiin
-

Julkaistu

Valtion väyläverkon investointiohjelma ei paranna Pohjois-Suomen saavutettavuutta eikä vastaa elinkeinoelämän tarpeisiin

Oulun kaupungin ja Oulun seudun kuntien sekä Pohjois-Pohjanmaan liiton tiedote

 

Väylävirasto julkaisi keskiviikkona 26.1.2022 valtion väyläverkon investointiohjelman vuosille 2022-2029. Oulun seudun kuntien ja Pohjois-Suomen kannalta tärkeimmät hankkeet puuttuvat ohjelmasta kokonaan. Väyläverkon investointiohjelma ei sisällä Liminka-Oulu kaksoisraidetta, Oulun asemakeskuksen ja ratapihan kehittämistä eikä VT4:n pohjoisten osuuksien kehittämistä.

Valtion väyläverkon investointiohjelma ei vastaa Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteisiin saavutettavuuden, kestävyyden, tehokkuuden eikä ilmastomuutoksen torjumisen osalta Oulun seudulla ja Pohjois-Suomessa. Myöskään EU:n liikennepoliittiset tavoitteet eivät ohjelmassa toteudu.

Suomen pääradan ja Valtatie 4:n puuttuminen Pohjois-Suomen osalta investointiohjelmasta ei tue juuri tehtyä TEN –T ydinverkkokäytäväpäätöstä eikä Liikenne 12 -suunnitelmaan kirjattua tavoitetta EU:n CEF-rahoituksen täysimääräisestä hyödyntämisestä. Investointiohjelmassa raideliikenteen kehittäminen painottuu vain Etelä-Suomeen, vaikka ylivoimaisesti suurin osa isoa raidekapasiteettia vaativista teollisuuden suurinvestoinneista on vireillä Pohjois-Suomessa.

Oulun seudun merkitys Pohjois-Suomen talouselämälle sekä kansalliselle ja kansainväliselle saavutettavuudelle on merkittävä ja sen tulee näkyä alueelle kohdistuvissa väyläverkon investoinneissa. 

Väylän investointiohjelma päivittyy vuosittain ja hankkeet rahoitetaan valtion budjetista. Suomen hallituksen ja eduskunnan tulee varmistaa Pohjois-Suomen kärkihankkeiden rahoitus ja toteutus, vaikka niitä ei tämänhetkisessä Väylän investointiohjelmassa ole.

 

Lisätiedot:

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, p. 040 180 1168

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju, p. 0400 389 152

Tyrnävän kunnanjohtaja Vesa Anttila, p. 040 663 9859


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!