Tyrnävän kunnan tiedote koronavirusepidemian ajankohtaisista toimenpiteistä 9.12.2021
-

Julkaistu

Tyrnävän kunnan tiedote koronavirusepidemian ajankohtaisista toimenpiteistä 9.12.2021

Koronatilanne jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla vakavana. Alueen koronatartunnoista noin 30 prosenttia todetaan 5–14-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Lapset sairastavat koronaviruksen aiheuttaman taudin yleensä hyvin lieväoireisina, eivätkä lasten tartunnat itsessään aiheuta riskiä sairaalahoidon kuormittumiselle. Niillä voi kuitenkin olla heijastusvaikutuksia perheisiin, jos esimerkiksi vanhemmilla ei ole rokotteita otettuna. Koordinaatioryhmä painottaakin, että rokotteiden ottaminen on edelleen tärkein keino epidemian hillitsemiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti myös Pohjois-Pohjanmaalla kolmansia rokoteannoksia tarjotaan kaikille 18-vuotta täyttäneille, kun edellisestä rokoteannoksesta on kulunut 5–6 kuukautta. Tarkemmat tiedot rokotuskäytännöistä ja -ajoista voi tarkistaa kunnan terveydenhuollosta. Myös riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia aletaan THL:n suosituksen mukaan rokottaa, kun lapsille tarkoitettuja rokotteita saadaan maahan.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi torstaina 9.12. muutoksesta alueen maskisuositukseen. Uuden suosituksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt kouluissa oppilaille 4. luokasta lähtien. Aiemmin koulujen maskisuositus on koskenut oppilaita 6. luokasta ylöspäin.

Koulujen maskisuosituksen lisäksi maskin käyttöä suositellaan Pohjois-Pohjanmaalla edelleen kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet ja muut ruuhkatilanteet. Rokottamattomille henkilöille maskia suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa.

Rokotussuojasta riippumatta maskia tulisi käyttää aina matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös joukkoliikenteen maskisuositus on edelleen voimassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä maskeja suositellaan niin asiakkaille, vierailijoille kuin henkilökunnallekin.

Maskisuositusten lisäksi koordinaatioryhmä muistuttaa, että alueella voimassa olevan suosituksen mukaan yksityistilaisuuksia tulisi järjestää mahdollisimman pienimuotoisesti. Voimassa on myös laaja etätyösuositus, jonka mukaisesti etätyötä ja -kokouksia suositellaan kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa ne ovat mahdollisia.

Erityistä huomiota tulee edelleen kiinnittää ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaamiseen – vierailuilla ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse tuleekin kiinnittää erityistä huomiota maskien käyttöön ja hyvään käsihygieniaan.

Kaiken kaikkiaan korona-ajan turvallisuusohjeet käsi- ja yskimishygieniasta ovat voimassa edelleen. Flunssaoireisena kannattaa tehdä apteekista tai kaupasta ostettava koronan antigeeni-pikatesti. Sairaana ei tule lähteä kouluun, töihin tai asioille, vaan on tärkeää sairastaa kotona. 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Määräys on voimassa 3.12.2021-31.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Jos asiakas tai osallistuja ei esitä koronatodistusta, toiminnanharjoittajan tulee evätä pääsy yleisötilaisuuteen.

Koordinaatioryhmä toteaa, että antigeeni-kotitestit ovat hyvä lisä terveydenhuollossa tehtävien testien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä.

1. Vahva maskisuositus (4. luokasta lähtien)
• Julkisissa tiloissa
• Matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
• Joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana
• Varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa työntekijöille sekä neljännen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille
• Laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, potilaille ja vierailijoille

2. Etätyö
• Etätyötä suositellaan tekemään toistaiseksi kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista

3. Kokouskäytännöt
• Suositellaan etäkokousvaihtoehtoa työpaikkojen, vapaa-ajan ja lautakuntien kokouksiin

4. Ikääntyneet ja riskiryhmät
• Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta
• Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa

5. Yleisötapahtumat
• Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Määräys on voimassa 3.12.2021-31.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Jos asiakas tai osallistuja ei esitä koronatodistusta, toiminnanharjoittajan tulee evätä pääsy yleisötilaisuuteen.
• Tartuntatautilain 58 c §:ssä säädettyjä toimenpiteitä covid-19 -epidemian leviämisen estämiseksi (asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen; asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet; ja tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään) tulee noudattaa, vaikka toiminnanharjoittaja olisi ottanut EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttöön
• Tyrnävän kunnan järjestämät joulunajan tapahtumat perutaan
• Koronapassin käyttöön liittyviin käytännön kysymyksiin on lisätietoja laajasti mm. seuraavilla sivustoilla:
AVI, usein kysytyt kysymykset: https://avi.fi/usein-kysytyt-kysymykset
STM, mikä on koronapassi: https://stm.fi/koronapassi
Aluehallintoviraston koronainfo toimijoille: p. 0295 016 666 (ma-pe 8.30-11.30 ja 12.30-16), koronainfo@avi.f

6. Yksityistilaisuudet
• Yksityistilaisuudet suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisesti

7. Ravitsemusliikkeet
• Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä. Rajoitukset ovat tulleet voimaan 17.11. alkaen.
• Ravintolat, joissa anniskellaan alkoholia, voivat olla auki klo 5–18. Ravintolat, joissa ei anniskella, voivat olla auki klo 5–01. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.
• Anniskelu on sallittu klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.
• Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista (sisätilat) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotilat).
• Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä
• Vaihtoehtona ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä. Lisätietoa ravintolarajoituksista valtioneuvoston tiedotteessa: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/ravintolarajoitukset

8. Kunnanhallitus suosittaa seuraamaan alueellisten ja valtakunnallisten viranomaisten suosituksia ja ohjeita:
www.oyskorona.fi
www.thl.fi

 

Lisätietoja

Vesa Anttila
kunnanjohtaja

 

Tiedotteen pdf-versio: Tyrnävän kunnan koronatoimenpiteet 9.12.2021


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!