-

Julkaistu

Tyrnävä mukana Valon kuukaudessa!

Marraskuu on Valon kuukausi Oulu2026-alueella

Marraskuuta valaistaan monipuolisilla tapahtumilla ja teoksilla 12 kunnassa. Ohjelmaa Valon kuukauteen järjestävät muun muassa kunnat ja yhdistykset, osa tapahtumista on vanhoja tuttuja ja osa järjestetään ensimmäistä kertaa. Valon kuukautta koordinoi Oulun kulttuurisäätiö eli Oulu2026.

Lumo-valofestivaali on näyttänyt, kuinka pimeys ja valo yhdessä saavat ihmiset liikkeelle ja luovat elämyksiä. Tätä vastakohtien voimaa halutaan nyt heijastaa pidemmälle ajanjaksolle ja samalla testata tietyn teeman toteutusta erilaisilla sisällöillä laajallakin alueella, matkalla kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.

Mukana ensimmäisessä Valon kuukaudessa ovat Ii, Kajaani, Kemi, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Nivala, Oulu, Tornio, Tyrnävä ja Ylivieska. Tapahtumat ovat pääsymaksuttomia, mutta osaan niistä on ennakkoilmoittautuminen. Osassa kunnista on toteutettu taiteilija Pia Leppäsen ja valosuunnittelija Indrek Virrosen vetämissä työpajoissa yhteisötaideteos Vesi, minun rakkaani.

Valaistaan arkea yhdessä

”Haluamme laajentaa kulttuurin käsitettä ja myös tutustuttaa ihmisiä Oulu2026-alueeseen. Vuoden pimein aika saattaa houkutella jäämään kotiin, mutta kannustamme osallistumaan ja jakamaan omia kokemuksia valon tuomasta ilosta. Mahdollisuuksia on lukuisia ja laajalla alueella”, kertoo Oulu2026:n osallisuuskoordinaattori Mirja Syrjälä.

Syrjälä lisää, että Valon kuukauteen voi osallistua juuri itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi valaisemalla omaa arkiympäristöä, kuten kotipihaa tai työpaikan ikkunoita, uudella tavalla. Valoa voidaan tietysti jakaa myös somessa, ja valoaiheisia kuvia somekanavissaan tunnisteilla #ValonKuukausi ja #Oulu2026 julkaisseiden kesken arvotaan joka viikko Oulu2026-tuotteita, kuten t-paitoja.

Oulu2026:n verkkosivuilla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia valosta eri näkökulmista: valoa tulevat puntaroimaan tuottaja Veikko Leinonen / Kajaanin Kekrijuhlat, tutkija Henrika Pihlajaniemi / Oulun yliopisto, luovuusluotsi Virve Saaranen / Hyvän mielen talo, toiminnanjohtaja Virve Leikola & kuraattori Anna Björklund / Suomen valotaiteen seura FLASH ry sekä toimitusjohtaja Roope Siiroinen VALOA design.

Ensimmäisenä syttyvät Marrastulet

Yksi osa kokonaisuutta on Marrastulet, elämyksellinen ja osallistava valotapahtumien sarja Rantalakeuden kunnissa. Tyrnävä ottaa Valon kuukauteen pienen varaslähdön; Marrastulet-ohjelmistoa on siellä tarjolla maanantaista 30. lokakuuta alkaen. Tapahtumia on luvassa joka viikko marraskuun ajan, ja esimerkiksi Kemi osallistuu Valon kuukauteen pysyvillä teoksilla, joiden äärellä voi vierailla milloin tahansa.

Katso Valon kuukauden tapahtumat: www.oulu2026.eu/valonkuukausi  


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!