Rakennuspalvelu T&T - Rakentaminen
-

Julkaistu

Tyrnäväläinen Rakennuspalvelu T&T rakentaa vuosittain taloyhtiökohteen sekä 10–15 omakotitaloa

Kuva: Tutustumassa kohteeseen, jossa viimeistellään jo sisäpintoja. ”Meidän kanssamme asiakas voi luottaa siihen, että teemme kohteet huolella”, kertoo Jari Taskila.

 

Vuonna 2005 rakennustekniikkaa Oulun teknillisessä koulussa opiskellut, alun perin Haapavedeltä kotoisin oleva artesaani Jari Taskila päätyi rakentamaan asiakkaalle taloa oman kodin rakentamisen sijaan. Näin sai alkunsa Rakennuspalvelu T&T Oy, joka on yksi Tyrnävän osaamista -brändiä edustavista yrityksistä.

 

Jari Taskila oli opiskellessaan suunnitellut rakentavansa talon Tyrnävältä varaamalleen vuokratontille rakennusalalla toimineen kaverinsa Heikki Töllin avustuksella, kun yllättäen Heikin työtapaturmaa hoitanut kuntouttaja halusi tilata miehiltä talon. Jari totesi tuolloin, että oma talo voisi odottaa, sillä opiskelutkin olivat vielä kesken. Armeijassa tupakavereita olleet ja Piippolassa artesaaneiksi yhdessä opiskelleet kaverukset tarttuivat toimeen ja päättivät hoitaa projektin työyhteenliittymänä. Yritystä ei tuossa vaiheessa edes harkittu. 

 

Taloa lähdettiin rakentamaan aluksi omasta kassasta ja jossain vaiheessa tarvittiin lisärahoitusta. 

 

– Menimme pankkiin kysymään lainaa, josta meidän ohjattiin kohteliaasti tilitoimistoon perustamaan yritystä, Jari naurahtaa.  

 

– Perustimme silloin avoimen yhtiön ja saimme rahoituksen. Talo tehtiin valmiiksi jokaista yksityiskohtaa myöten. Osasimme hyvin sen kaiken, ja puuseppinä pidimme jo silloin yksityiskohtia laadun takeina. Talon alkuperäinen tilaaja lopulta jopa vaihtui projektin kuluessa, mutta kun ilmoitimme talon näytöstä Kalevassa, talo vietiin käsistä alkuperäistä korkeammalla hinnalla jo ennen näyttöä. Totesimme, että työllemme ja tällaiselle avaimet käteen -ratkaisulle on kysyntää.  

 

– Seuraavana vuonna rakensimme talon myös alkuperäiselle tilaajalle ja samaan aikaan rakensin myös itselleni talon. 

 

 

Kuva: Pohjarakennustyöt tontilla alkoivat tammikuussa, ja nyt ollaan jo viimeistelyvaiheessa.

 

Hallittua kasvua ja huipputekijöitä

Jo pari vuotta myöhemmin, vuonna 2008, Rakennuspalvelu T&T palkkasi ensimmäiset työntekijänsä. 

 

– Vuonna 2008 siirryin itse kokonaan pois vasaranvarresta vastaamaan yrityksen hallinnosta sekä projektien myynnistä ja koordinoinnista. Aika ei enää riittänyt hyppäämään työmaan ja toimiston välillä. Vuonna 2009 yhtiökumppanini Heikki sitten päätti toteuttaa unelmansa ja lähti perustamaan autoalan yritystä, joten ostin hänen osuutensa pois, kertoo Jari.

 

– Nyt meillä on minun lisäkseni 9 miestä töissä, huipputekijöitä kaikki. Liian harvoin sitä tulee heille itse sanottua, mutta henkilökunnassahan se meidän voimavaramme on. Monesti vaimolle sitten sanon, että olen saanut töihin ykkösmiehiä, jolloin vaimoni kysyy, että olenko muistanut myös työntekijöille sanoa. Se on joskus niin vaikeaa antaa positiivista palautetta. Mutta sieltä se laatu tulee: ammattiylpeydestä ja halusta tehdä asiat hyvin, Jari jatkaa.

 

– Liikevaihtoa meillä on nyt reilu 3 miljoonaa euroa. Emme ole silti hakeneet hirveästi kasvua. Enemmänkin pyritään tekemään vakaasti ja hallitusti laatua. Näin varmistamme kannattavuuden, vaikka suhdanteet ympärillä vaihtelevat. Olemme menneet yrityksen historian aikana kannattavasti läpi vuosien 20082009 pankkikriisin sekä nyt koronan. Kun talous on turvattu, pystymme jatkamaan rakentamista myös tällaisten kriisien läpi, jolloin olemme aina valmiina vastaamaan talouskriisejä poikkeuksetta seuraavaan voimakkaaseen kysyntään, Jari kertoo. 

 

Kun korona iski viime keväänä, Rakennuspalvelu T&T:llä oli alkamassa yli 1,5 miljoonan euron hanke.

 

– Kaivinkone oli juuri aloittamassa, kun koronasulku julistettiin ja pörssi lähti jyrkkään luisuun, Jari naurahtaa. 

 

– Hetken siinä mietin tämän ennennäkemättömän kriisin edessä, mutta sitten totesin, että kyllä me aloitetaan! No, se meni hienosti, ja kyseisen taloyhtiökohteen asunnot myytiin kaikki jo ennen kuin ne valmistuivat. Lopuksi myytiin vielä ei-ootakin. Vuosi 2020 oli historiamme paras.

 

 

Kuva: Kohteet nousevat nopeasti. Jari kertoo, että runkotyöt tässä kohteessa alkoivat eilen.

 

Laadulla ja hyvällä asiakaspalvelulla pystyy voittamaan myös isot toimijat

Asiakkaiden tarpeiden huomioiminen ja huolella tekeminen ovat puuseppien perustamassa yrityksessä edelleen laadun lähtökohta. 

 

– Vaikka projekteja on nykyään paljon, meidän kanssamme asiakas voi luottaa siihen, että teemme kohteet huolella. Meillä on nykyään vuositasolla yleensä aina yksi isompi taloyhtiöhanke sekä 1015 omakotitalotyömaata. Vuonna 2012 rakensimme ensimmäisen taloyhtiökohteemme Tyrnävälle. Kyseessä oli pieni, neljän huoneiston rivitalo Eskolanpellolle. Vuonna 2017 rakensimme Sepäntien kulmaan luhtitalon. Viimeiset kolmen vuoden aikana olemme rakentaneet yhteen paikkaan Kempeleessä neljä erillistaloyhtiökohdetta, joissa jokaisessa on 711 asuntoa. Viimeisen luovutus oli nyt maaliskuun lopussa, Jari summaa.

 

– Rehellisesti uskon, että meidän palvelukonseptimme kestää vertailun ketä tahansa isoa valtakunnallista talopakettitoimittajaa vasten. Väitän, että olemme jopa paljon parempia. Sloganimme on Taloja toiveista, sillä jokainen tekemämme talo on mittatilaustyötä. Pystymme palvelemaan joustavasti ja henkilökohtaisesti, yhden yhteyshenkilön periaatteella alusta loppuun, eikä asiakkaan tarvitse projektin aikana huolehtia mistään. Asiakkaamme tilaavat meiltä toisenkin kerran rakentaessaan uutta taloa, mikä on aikamoinen tähtihetki alallamme. Silloin on tehty jotain oikein, toteaa Jari. 

 

– Hoidamme kokonaisuuden alusta loppuun. Myös sisustussuunnittelupalvelut kuuluvat pakettiin. Asiakkaalle jää vain sisustustarvikkeiden ja kiintokalusteiden valinta sekä mahdollisesti liittymäsopimusten teko. Rakennuttajan ei tarvitse meillä siis perehtyä asiaan välttämättä ollenkaan. Monella muulla toimittajalla asiakkaan pitää jopa hankkia erikseen esimerkiksi pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja, pohjarakennesuunnittelija sekä hoitaa rakennusluvan hakeminen ja monta muuta juttua.

 

– Haluan kiittää kaikkia asiakkaitamme Tyrnävällä, lähikunnissa ja Oulussa, että ovat huomanneet tällaisen rakennusliikkeen olevan olemassa, ja että ovat pyytäneet meiltä tarjouksen ja vertailleet. Väitän, että voitamme nämä vertailut varsin usein mikäli päätämme jättää tarjouksen hankkeesta, sanoo Jari.

 

Tyrnävällä asiat pelaavat

 

Mitkä asiat saivat sitten Haapavedeltä kotoisin olevan ja Oulussa opiskelleen yrittäjän valitsemaan asuinpaikakseen Tyrnävän?

 

– Minulla ei ollut Tyrnävälle mitään muita siteitä kuin Heikki, jonka kanssa yrityksen perustimme. Olin maalaishenkinen ja kaipasin tilavampaa elämistä. Uskon, että sitä kaipaa moni muukin maakunnista Oulun seudulle muuttava, Jari sanoo. 

 

– Tyrnävällä parasta on yhteisöllisyys, liikuntamahdollisuudet ja mahtava luonto. Peltoaukeat ovat aivan ainutlaatuiset, mikä tekee myös vuodenajoista hyvin erilaisia. Moni luulee, että Tyrnävällä ei ole metsää, mutta se on harhaluulo. Olen innokas metsämies, ja täällä on paljonkin metsää ja hyvät metsästysmahdollisuudet. Markkuun kylässä on myös loistavat maastopyöräreitit. Sitäkään ei moni arvaisi, että löytyy niin vaihtelevaa reittiä. Lisäksi hiihdän, pelaan tennistä ja tietenkin laulan, kun tilanne sallii, sanoo Jari.  

 

Myös kunnan päätöksenteko saa yrittäjältä kiitosta. 

 

– Olen aika nopea toiminnan mies. Kun jotain laitan liikkeelle, niin sitä lähdetään oikeasti heti tekemään. Taannoin aloitin täydennysrakennushankkeen tontilla, jonne käynti tuli käytännössä kevyen liikenteen väylän pohjalta. Tiessä ei ollut siis riittävästi kantavuutta. Otin yhteyttä kuntaan, ja kantavuus tultiin laittamaan kuntoon heti. Tiedän, että monessa kunnassa se ei olisi tapahtunut noin joustavasti. Tyrnävällä asiat pelaavat, toteaa Jari.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!