Palkin tilalle syntyi monipuolinen ohjelmapalveluyritys
-

Julkaistu

Palkin tilalle syntyi monipuolinen ohjelmapalveluyritys

Pete Pakonen, Laura Huusko ja Noora Pakonen kertovat, että tilan eläimet ovat olennaisesti mukana jokaisessa ohjelmassa, olipa kyse lasten suosituista teemasynttäreistä, päivä- ja yöleireistä tai upouudesta pakohuoneseikkailusta. 

 

Noora ja Pete Pakonen toteuttivat joulukuussa 2018 haaveensa maatilalle muutosta. Kohteeksi löytyi lopulta tuttavan vinkin kautta historiallinen ja suojeltu Palkin tila Tyrnävältä, jota pariskunta alkoi entisöimään. Kesällä 2020 he päättivät laittaa yhden valmistuneista huoneista vuokralle Airbnb:n kautta, ja varauksia alkoi tulla nopeaa tahtia. Kun Noora löysi vielä yhtiökumppanikseen Laura Huuskon, maatilalle syntyi monipuolinen ohjelmapalveluyritys.

 

– Pian muuttomme jälkeen hankimme pihapiiriin kolme ensimmäistä lammasta. Kun lähitilalle Iisalmesta muuttanut Laura tuli ovemme taakse pari vuotta sitten kysymään mahdollisuutta ratsastaa pihapiirissämme sijaitsevalla ratsastuskentällä, asiat lähtivät vauhdikkaasti liikkeelle. Kaksi saman henkistä yrittäjäihmistä kohtasi, ja aloimme miettimään, että tilalle pitäisi kehittää toimintaa, sanoo Noora.

 

Nyt tilalla toimii maatilamatkailuun ja ohjelmapalveluihin keskittynyt yritys, joka tarjoaa aittamajoitusta kolmessa tyylikkäästi entisöidyssä ulkorakennuksessa sekä järjestää lasten syntymäpäiväjuhlia, poni- ja eläinleirejä. Lisäksi tilalle on juuri avattu upouusi pakohuone eläinten kanssa. Yrityksille ja ryhmille Palkin tila järjestää ryhmäytymis- ja virkistyspäiviä.

 

Palkin tilan eläinpihaa ympäröi kolme majoitustarkoituksiin entisöityä aittarakennusta, respa ja pakohuone erillisessä rakennuksessa, tallit ja eläinsuojat sekä pihasauna, jonka löylyistä pääsee nauttimaan jokainen tilalla majoittuva ilman erillistä veloitusta. 

 

Ohjelmapalveluille vauhdikas startti heti ensimmäisenä kesänä

 

Haastattelua tehdessämme kaikki tilan aittamajoitukset ovat varattuja ja tilalla on käynnissä pakohuonetestausten lisäksi lasten kolmipäiväinen päiväleiri sekä naisporukan babyshower-juhla. 

 

Laura kertoo, että lasten leireille on riittänyt tulijoita, ja myös synttärijuhlia on järjestetty useampia viikossa.

 

– Muutamien synttäreiden yhteydessä on jo tullut esiin, että sana on kiirinyt ja palveluitamme on suositeltu. Puskaradio näköjään tavoittaa jo uusia asiakkaita, vaikka meillä on meneillään vasta ensimmäinen kesä, kertoo Laura.  

 

Noora kertoo, että lasten syntymäpäiväjuhlille on tarjolla erilaisia teemoja. Eläimet kuuluvat kuitenkin aina tavalla tai toisella ohjelmaan. 

 

– Ponisynttärit ovat ehdottomasti suosituimpia, koska juhlissa pääsee ratsastamaan, mutta meillä on myös merirosvo-, disko- ja sporttiteemaisia syntymäpäiväjuhlia. Esimerkiksi merirosvosynttäreillä eläimet ovat mukana aarrejahdissa. Sporttiteemaan kuuluu olympialaiset hauskoine lajeineen. Diskosynttäreillä puolestaan tanssitaan ja limbotaan. Syksylle voi varata myös pakohuonesynttäreitä, sillä pian pakohuoneesta on olemassa myös helpotettu lasten versio, kertoo Noora.

 

– Lisäksi järjestämme sporttisia ryhmäytymispäiviä urheiluseuroille ja erilaisia teemapaketteja yrityksille ja ryhmille. Pakohuoneen myötä uskomme etenkin yritystilaisuuksien osuuden kasvavan syksyä kohti, jatkaa Noora. 

 

Majoitustoiminnassa on jo toinen kesä menossa ja palaute on ollut erittäin positiivista. Palkin tilan isäntä Pete kertoo, että tilan majoittujista noin puolet tulee ulkomailta, ja nytkin tilavassa Jyväaitassa majoittuu sveitsiläinen turisti jo toista viikkoa. 

 

– Hän on ollut haltioissaan ympäröivästä luonnosta, tilamme eläimistä ja siitä, miten hyvin hän on aitassamme nukkunut. Eräänä aamuna hän oli jättänyt aitan oven auki lähtiessään hakemaan aamupalaa, ja tilamme sosiaalinen vuohi Anna oli livahtanut hänen huoneeseensa lekottelemaan, naurahtaa Pete.  

 

Tilan vaihtuviin vieraisiin tottunut Anna-vuohi tulee pyytämään rapsutuksia aina uusilta tuttavuuksilta.

 

Leireillä yksilöllistä ohjausta lasten ehdoilla

 

Palkin tilan päivä- ja yöleirien aamut alkavat yleensä ponien hoidolla ja muilla tilan töillä. Lapset ruokkivat ja hoitavat eläimet ja sitten siirrytään ratsastamaan.

 

– Ohjelma riippuu aina lapsista. Otamme leirille vain kuusi lasta kerrallaan, jotta pystymme antamaan yksilöllisempää ohjausta ja toteuttamaan lasten toiveita. Pystymme hyvin joustavasti muokkaamaan ohjelmia sen mukaan, mikä lapsia kiinnostaa. Jos lapset haluavatkin jonkun ohjelman sijaan vaikkapa lisää ponien taluttamista, se onnistuu. Tänään kävimme esimerkiksi metsäretkellä lampaiden kanssa. Seikkailtiin metsässä, ja lapset saivat taluttaa lampaita ja vuohta poluilla, kertoo Noora. 

 

– Leireihin sisältyy monipuolisesti eläinten kanssa touhuamista: kanojen ja pupujen ruokkimista, kerppujen tekoa lampaille ja eläimille, ponien irtohypytystä, eläinten pesemistä ja hoitoa sekä suosittua lammasagilityä, Noora jatkaa.  

 

– Leireille tulee monia sellaisia, joilla ei ole ollut aiemmin välttämättä ollenkaan eläinkontaktia. Nämä ovat tärkeitä kokemuksia lapselle. Leirit tarjoavat lapsille myös ennen kaikkea mukavaa tekemistä ulkoilmassa ilman ruutuaikaa. On hienoa nähdä, miten lapsi, jolla on esimerkiksi ylivilkkautta, keskittyy hevosen selässä. Eläinten kanssa värkkäillessä keskittyminen tulee luonnostaan, kertoo Laura. 

 

– Leiriläisissä on paljon myös heppatyttöjä, joille ratsastaminen on tuttua, mutta muu hevosen hoito ei niinkään, sillä suurilla ratsastustalleilla ei useinkaan jää tällaiselle nykyään aikaa. He ovat innoissaan, kun pääsevät tekemään tilan töitä ja osallistumaan ponien varustamiseen, hoitotoimenpiteisiin ja pesemiseen. Näin he oppivat lukemaan eläintä paremmin, mikä auttaa myös ratsastusharrastuksessa, sanoo Noora.

 

 

Juuri valmistunut vastaanottotila toimii myös pakohuoneen aulana, jossa vieraat voivat nauttia virvokkeita. 

 

Yrittäjyyttä päivätöiden ja lapsiperhearjen ohessa

 

Noora ja Pete muuttivat Palkin tilalle Oulun keskustasta. 

 

– Maalle muutto on ollut meille unelman toteutuminen. Meidät on otettu Tyrnävällä hyvin vastaan ja myös kunta on auttanut mm. apukäsien löytämisessä. Tilalla työskentelee sesonkityöntekijänä syksyyn saakka lasten- ja nuortenohjaaja Essi sekä kesäsetelillä työllistetty heppatyttö Nella, kertoo Noora.  

 

Tilalla riittää hommaa, ja Petellä on nytkin silikonipuristin toisessa kädessä ja toisessa porakone. Myös lakanapyykkiä tulee majoitustoiminnan myötä valtavasti.

 

– Olemme nyt kahden vuoden aikana remontoineet tilalla yhdeksän huonetilaa, mukaan lukien respan ja pakohuoneeseen liittyvät tilat. Se on aika paljon siihen nähden, että tämä on toistaiseksi täysin sivutoimista yrittämistä meille kaikille: teemme tätä päivätöiden ja lapsiperhearjen ohessa. Tavoitteemme on, että tila voisi jo ensi vuonna työllistää meitä päätoimisesti, kertoo Pete.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!