Kunnan kesäsoittajien avulla piristystä päivään
-

Julkaistu

Kunnan kesäsoittajien avulla piristystä päivään

Tyrnävän kunnassa on kesätöissä tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös kesäsoittajia. Kesäsoittajat soittavat kehitysvammaisille, ikäihmisille sekä päiväkodeissa lapsille. Jututimme soittajia heidän toisella keikallaan, Lakeuden palveluyhdistyksen työ- ja päivätoiminnassa, Peltolan palvelukeskuksessa.  

Mitä soittajien työtehtäviin sitten kuuluu? Pin, 15, ja Viena, 15, kertovat, että kesäsoittajan päivät koostuvat laulamisesta, esiintymisistä ja esiintymisten harjoittelusta sekä suunnittelusta. Maanantaina aloittaneet soittajat harjoittelivat maanantaina ja tiistaina, ja esiintyvät nyt keskiviikosta perjantaihin eri paikoissa. Ensi viikolla heillä on lähes joka päivä kaksi esitystä.

Nuoret kertovat, että valitsivat kyseisen kesätyön sen takia, että tuntevat paloa suuresti musiikkia kohtaan.

Molemmat vanhemmistani ovat musikaalisia ihmisiä, äiti laulaa ja isä soittaa kitaraa, niin varmaankin sitä kautta on lapsesta asti ollut innostus musiikkia kohtaan, Pin toteaa.

Viena kertoo, että on soittanut 10 vuotta pianoa, jonka vuoksi innostui kyseisestä työstä, kun se tuli vastaan.

Nuoret suosittelisivat kyseistä kesätyötä tuleville kesätyöntekijöille heidän omasta alkujännityksestänsä huolimatta. He kertovat, että on ollut positiivinen kokemus tähän mennessä. Pin kuvailee, että työ sopii etenkin nuorille, jotka ovat innostuneet musiikista ja esiintymisestä.

Pin ja Viena kertoo, että vaikka työ on suhteellisen vaativaa, kun täytyy niin lyhyessä ajassa oppia soittamaan eri kappaleita, työt hoituvat kokonaan työajalla. ”Olen halunnut itse panostaa esityksiin enemmän, niin on tullut vähän harjoiteltua vapaa-ajalla”, Viena toteaa.

Musiikilla positiivinen vaikutus

Viena ja Pin kertovat, että parasta on, kun näkee että yleisö nauttii aidosti nuorten esityksistä ja eläytyy musiikkiin ja jopa laulavat sekä soittavat mukana.

Nuoret ajattelevat, että musiikilla on positiivinen vaikutus muun muassa kehitysvammaisiin, kun he saavat olla mukana esiintymässä, kun on ylimääräisiä soittimia millä soittaa.

Ikäihmisille Pin ja Viena ovat suunnitelleet vähän vanhempaa sisältöä, ja ajattelivat että jos yleisössä on esimerkiksi muistisairaita, niin vanhat kappaleet saattaisivat herättää jotain muistoja tai tunteita menneestä.

”Kun näkee ihmisten aidon ilon, tulee semmoinen olo niin kuin olisi tehnyt jotain hyvää ja on saanut hymyn heidän kasvoilleen”, Pin toteaa.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!