-

Kun lapsi sairastuu

Neuvolaikäiset lapset sairastavat runsaasti infektioita, jotka aiheuttavat paitsi merkittävää oireilua lapsille, myös poissaoloja työstä vanhemmille. Lapsen sairastuessa tärkeää on hoitaa lasta mahdollisimman tehokkaasti kotihoidon keinoin. Lisätietoa ja ohjeita infektioiden kanssa toimimisesta löydät Tavallisia infektioita -sivustolta. Mutta on tärkeää muistaa, että lääkärin arvio on tarpeen aina, kun lapsen vointi on vanhempien silmiin huolestuttava, tai oireet ja/tai löydökset viittaavat hoitoa vaativaan sairauteen.

Selvitys sairaan lapsen hoitamisesta

Kun alle 10-vuotias lapsesi sairastuu äkillisesti, kumpi tahansa vanhempi voi jäädä pois töistä hoitamaan häntä tilapäiselle hoitovapaalle (Työsopimuslaki 4. luku 6 §). Hoitovapaa on tarkoitettu sairaan lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi. Vapaa voi kestää enintään neljä (4) työpäivää. Tilapäisen hoitovapaan tarkemmat ehdot vaihtelevat työehtosopimuksittain ja asia on hyvä tarkastaa oman alan työehtosopimuksesta.

Jos tarvitset selvityksen työnantajallesi tai opiskelupaikkaasi sairaan lapsen hoitamisesta kotona, soita neuvolaan tai vastaanotolle puhelintunnin jälkeen. Koululaisen sairastuessa ota yhteyttä oman lapsesi kouluterveydenhoitajaan. Hoitovapaaselvityksiä ei kirjoiteta sähköpostiviestien tai tekstiviestien perusteella, eikä takautuvasti.

Sairauden pitkittyessä

Lapsen sairauden pitkittyessä tai yleiskunnon heikentyessä ota yhteyttä omalle terveysasemallesi. Jos alle kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle nousee kuume, ota yhteyttä Lasten ja nuorten päivystyspoliklinikalle puh. 08 315 5260 lääkärin arviota varten.

Iltaisin ja viikonloppuisin Oulun seudun yhteispäivystyksessä hoidetaan potilaat, jotka eivät voi turvallisesti odottaa hoitoa saatavaksi omalla terveysasemalla seuraavana arkipäivänä. Mikäli kyseessä ei ole henkeä uhkaava hätätilanne, soita ennen lähtöäsi yhteispäivystyksen Päivystysavun numeroon 116117 tai ota yhteyttä chatillä osoitteessa etapalvelut.fi/pohjoispohjanmaanpaivystysapu saadaksesi arvion vastaanotolle hakeutumisen tarpeesta.