tausta-8324.jpg

Etusivu / Palvelut / Työ ja yrittäminen / Ajankohtaista

Yrittäjien tukimahdollisuudet poikkeustilanteessa

Tyrnävän kunta on hakenut valtionavustusta määräaikaisen yksinyrittäjätuen myöntämiseen.

Avaamme 16.4.2020 Yksinyrittäjän korona-avustuksen haun Tyrnävän kunnassa

Hakuohje yrittäjälle:
1. Avaa sähköinen tukihakemus täytettäväksi liitteinen Sopimustiedon palvelussa (linkki alla).
2. Hakemusta on mahdollista täydentää Sopimustiedon palvelussa ja koota siihen tarvittavat liitteet.
3. Hakemuksen ollessa valmis saat yhtenäisen hakuasiakirjan klikkaamalla Vahvista ja näytä asiakirja -painiketta. Tallenna valmis asiakirja pdf-muodossa itsellesi.
4. Toimita tallennettu hakemuksesi meille sähköpostitse osoitteella kunta@tyrnava.fi. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Avustuksen myöntämisen ehdot:
- heikentynyt taloudellinen tilanne: Taloudellisen tilanteen katsotaan heikentyneen, mikäli yrityksen myyntituotot ja myyntisaatavat ovat laskeneet 16.3.2020 jälkeen yli 30 % kulujen pysyttyä lähes samalla tasolla. Tuottoja arvioidaan vuoden 2020 kuukausittaisen kirjanpidon tai tiliotteiden perusteella.
- edellytykset kannattavaan liiketoimintaan: Kannattavaan toimintaan arvioidaan olevan edellytykset, mikäli yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai veroilmoitukseen perustuen.
- ei taloudellisia vaikeuksia. Mikäli yksinyrittäjällä on verovelkaa, hänellä tulee olla Verohallinnan hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi. Verovelkasuunnitelma pitää olla hyväksyttynä ennen kuin laittaa hakemuksen.
- 31.12.2019 jälkeen käynnistynyt yritystoiminta: Toimitettava muu luotettava selvitys (jäljennys kirjanpidosta ja tiliote).
Päätoimisella yrittäjällä on mahdollista hakea 2000 euron kertakorvaus yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Kuntien välittämä yksinyrittäjäavustus on yrittäjäkohtainen. Avustus on tarkoitettu yritystoiminnan laskennallisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Avustus voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet 16.3.-31.8.2020 välisenä aikana. Avustuksen edellytyksenä on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Yksinyrittäjä voi hakea avustusta yrityksen kotikunnasta eli YTJ-rekisterin mukaisesta kotikunnasta. Neuvomme yrittäjiä haussa ja käsittelemme meille saapuneet hakemukset saapumisjärjestyksessä. Avustusta jaetaan määrärahojen puitteissa sen ehdot täyttäville yrittäjille ja se on haettavissa 30.9.2020 asti.

Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yrittäjä on päätoiminen, jos hän on YEL-rekisterissä tai voi esittää vähintään 20 000 euron vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen. Avustus ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellisesta muodosta tai rahoitustavasta.

Jos yrityksellä on palkattua työvoimaa, 1-5 työntekijän yritykset voivat hakea ELY-keskukselta kehittämisavustusta tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin ja yli viisi työntekijää työllistävät yritykset Business Finlandin kehitysrahoitusta.

Eri rahoituskanavista ja niitä koskevasta tulkinnasta saa tarkempaa tietoa Yritysten tukikanavat ja toimintaohjeet -otsikon alle kootuista linkeistä, joissa mukana myös työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskuksen kokoamat usein kysytyt kysymykset (UKK) antamassa ajantasaisen vastauksen erityiskysymyksiin.Lisätietoja kehittämispäällikkö Janna Kumpula, puh. 040 162 6149