tyrnävä-0455.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Blogit / Tyrnävän paluu tulevaisuuteen

Tyrnävän paluu tulevaisuuteen

3.1.2018 - Miia Matinolli
miia_matinolli.jpg

"Digi ja teknologia sulautuvat osaksi arkipäiväistä elämää. Kun yhä useammat asiat pystyy hoitamaan paikasta riippumatta, tuntuvat samaan aikaan yhteisöllisyys ja sen kaipuu nostavan päätään. Minulle lukio tarjosi samassa paketissa molemmat: juurevaa yhteisöllisyyttä ja uraauurtavan tulevaisuuden oppimiskonseptin."

Vuosien tauon jälkeen monimuoto-opetus on palaamassa Tyrnävälle. Etälukion kasvattina olen iloinen siitä, että tyrnäväläisillä nuorilla on jälleen lisävaihtoehto lukio-opintoihin. Monimuotolukio on mielestäni hieno konkreettinen esimerkki Tyrnävän yritteliäästä ja mutkattomasta ilmapiiristä – pioneerihengessä lakeudella leivottiin jo 20 vuotta sitten ylioppilaita teknologian ja internetin tuomiin mahdollisuuksiin nojautuen. Mielenkiinnolla odotan, miltä monimuotolukio 2.0 tulee näyttämään.

Aloitin lukio-opinnot vuonna 2003. Aikoinaan valintaa tehdessä vaakakupissa painoi paljon se, että etälukio tarkoitti koulumatkan pysymistä lyhyenä ja helppona. Jälkikäteen en ole valintaa katunut. Päinvastoin, Tyrnävällä pääsi monin tavoin poimimaan rusinat pullasta. Kodikkaissa ja viihtyisissä, ei lainkaan laitosmaisissa tiloissa oli yhteisöllinen fiilis pienessä ja tiiviissä lukioporukassa. Samaan aikaan saimme nauttia suuren ja arvostetun Oulun Lyseon lukion opetustarjonnasta. Kontakti Oulun suuntaan ei jäänyt pelkän videoyhteyden varaan, sillä opettajat vierailivat myös Tyrnävällä ja koin, että heihin sai aina hyvin yhteyden. Opetuksen kuitenkin tapahtuessa suurimmaksi osaksi etänä meillä oli luultavasti normaalilukiota enemmän vapautta ja vastuuta. Se opetti elämäntaitoja kuten itseohjautuvuutta ja vastuunottokykyä, joista on ollut hyötyä myöhemmässä elämässä. Erityisesti jälkikäteen on tuntunut, että opiskelumuotomme oli aikaansa edellä: Digitaalisen ja etätyöskentelyn aikakaudella verkon kautta tapahtuvien kokousten ja seminaarien yleistyessä homma on koko ajan ollut jo lukiosta tuttua juttua.

Lukion jälkeen tie on vienyt Tyrnävältä moneen paikkaan; opiskelemaan Tampereelle ja myöhemmin Ouluun, opintojaksoille Itävaltaan ja Tanskaan ja harjoitteluihin ja töihin Englantiin. Tämän vuoden alusta olen ollut töissä Schwarzwaldin alueella Lounais-Saksassa globaalisti toimivassa saniteettialan yrityksessä. Matkan varrella lukio-opinnoista esimerkiksi englannin ja saksan kielistä on ollut erittäin suurta konkreettista hyötyä. Etälukiotausta ja tyrnäväläisyys eivät ole oman kokemukseni mukaan maailmalla ainakaan haitanneet. Itse asiassa uusissa paikoissa ja tilanteissa monet tyrnäväläisiksi koetut arvot, joita on nostettu esiin Tyrnävän osaamista -brändin yhteydessä, ovat olleet juurikin niitä, joita on tarvittu: rohkeutta, ennakkoluulottomuutta ja reippautta, mukana tervettä ylpeyttä omista juurista.

Digi ja teknologia sulautuvat osaksi arkipäiväistä elämää. Kun yhä useammat asiat pystyy hoitamaan paikasta riippumatta, tuntuvat samaan aikaan yhteisöllisyys ja sen kaipuu nostavan päätään. Minulle lukio tarjosi samassa paketissa molemmat: juurevaa yhteisöllisyyttä ja uraauurtavan tulevaisuuden oppimiskonseptin. Tervetuloa takaisin, monimuotolukio.

Miia Matinolli
26.11.2017

‹ Kaikki