tyrnävä-0455.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Blogit / Täyttyneitä ja täyttymättömiä toiveita

Täyttyneitä ja täyttymättömiä toiveita

15.10.2015 - Jouni Kurkela
jouni_blogi.jpg

Mistä löytää sopivat tilat niille tyrnäväläisille nuorille, jotka haluavat sotkea kätensä rasvaan? Rassauspajan toimintamahdollisuuksia olemme nuorisosihteerin kanssa miettineet jo useamman vuoden ajan.

Tarvitaan mopojen ja miksi ei myös polkupyörien rassaukseen sopiva tila sekä turvallisia aikuisia nuorten rinnalla kulkijoiksi ja pajatilan järjestyksestä vastaaviksi. Kysyntää tällaiselle toiminnalle kunnassamme on. 

Keväällä tämän haaveen toteutumiseksi palaset alkavat löytyä ja osua kohdilleen. Vanhan paloaseman tallista on vapautunut tila pajatoiminnan käyttöön. Samaa tilaa käytetään nyt iltaisin nuorten rassauspajana. Nuorisotoimella ei kuitenkaan ole irrottaa henkilöresurssia rassauspajan ohjaajiksi. On loistavaa, että kolmannen sektorin puolelta on tartuttu asiaan. MLL toimesta on järjestymässä ryhmä turvallisia aikuisia, jotka ottavat toiminnan haltuun. Mikäli koet, että voisit olla mukana tässä toiminnassa, niin ota yhteys MLL:n puheenjohtajaan Saara Leinoseen.

Omasta lapsuudestani ja nuoruudestani tunnistan tuon saman rassausvietin. Polkupyörän etuhaarukkaan asennettiin pahvilappuja pyykkipojilla. Tarkoitus oli luoda ääniefekti oikeasta moposta – usein huonolla menestyksellä. Jo ensimmäisellä polkaisulla laput kääntyivät pois pinnoista. Teknisen tuen puutteessa täytyi tyytyä suun pärinään. 15 vuoden iän lähestyessä monta keskustelua kävimme vanhempien kanssa vanhan mopon hankkimisesta – tuloksetta. Raha ei tuohonkaan aikaan kasvanut puissa, ei ainakaan pappilan pihakuusessa. Saattoipa vanhempien mielessä poikansa tuntien uhkakuvana olla myös moottoripelin turvattomuus. Oma mopo taisi jäädä ikuiseksi haaveeksi.

Pihapiiriin tallin perälle on nyt kuitenkin asettunut venäläinen pyörä asumaan. Ei se mikään pyörävanhus ole – minun kanssa samalta vuodelta. Ikätoveriani katsellessa täytyy kyllä myöntää, että molemmat me olemme jo nuoruutemme ohittaneet. Huoleti voin luopua kuvitelmasta asettua samalle viivalle Usain Boltin kanssa. Kaikenlaista pientä rempan tarvetta ilmaantuu niin veli venäläiselle kuin itsellekin. Hyvällä huolenpidolla ja omasta kunnosta huolehtien meillä on mahdollista nauttia toisistamme vielä vuosia. Toisaalta toimintakyky voi kadota nopeastikin jos laiminlyön itseni, läheiseni ja pyöräni.

Hyvinvoinnin perään kysellään tänä päivänä usealla taholla. Yli 2000 vuotta aiheesta on keskusteltu, mutta vieläkään ei olla päästy yhteisymmärrykseen, mitä tuo käsite kaiken kattavasti tarkoittaa. Kuntien käyttämä sähköinen hyvinvointikertomus määrittelee hyvinvointikäsitteen seuraavasti ”Hyvinvoinnilla tarkoitetaan fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, emotionaalista ja hengellistä hyvää oloa. Hyvinvointi on ihmisen itsensä, hänelle läheisten ihmisten sekä yhteiskuntapolitiikan, palvelujärjestelmän toiminnan ja lähiympäristön tulosta. (STM 2006, 19.) Hyvinvoinnin kokemus koostuu jokaisen itselleen tärkeiksi kokemista asioista, kuten terveydestä, asumisesta, toimeentulosta, mielekkäästä tekemisestä, sosiaalisista suhteista, osallisuudesta ja elinympäristöstä.”

Pidetään huolta omasta ja läheistemme hyvinvoinnista. Ollaan armollisia itselle ja läheisille. Eilistä emme voi elää uudelleen. Huominen on kuitenkin toisenlainen kuin kuvittelemme tai pelkäämme. Nautitaan siis elämästä tässä hetkessä.


‹ Kaikki