tausta-8324.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Blogit / Kirjasto, tuhansien tarinoiden talo

Kirjasto, tuhansien tarinoiden talo

31.7.2019 - Eevamaija Kukkala, kuvat Hanne Uusitalo
IMG_0663.JPG

Mitä kirjasto merkitsee sinulle? Milloin viimeksi vierailit Tyrnävän kirjastossa tai jossakin muussa kirjastossa? Miksi sinne menit ja mitä siellä teit? Mitä odotuksia sinulla oli kirjastossa käyntiäsi kohtaan? Mitä kirjasto sinulle ylipäätään merkitsee ja mitä siltä odotat?

Minulle kirjasto on ollut aina osa elämääni, pienestä pitäen. Varhaisimmat kirjastomuistoni liittyvät Kärsämäen kirjastoon, joka sijaitsi myöhemmin ensimmäisenä opinahjonani toimineen koulun yhteydessä. Kotikirjastoni ovat muuttuneet tämän jälkeen usein, koska kotipaikkani on vaihtunut useamman kerran. Kirjasto on kuitenkin ollut aina se paikka, jonka olen halunnut ottaa niin sanotusti haltuun heti ensimmäiseksi uudelle paikkakunnalle muutettuani. Kirjaston kautta on ollut hyvä saada tietoa asuinpaikkani asioista, tapahtumista ja paikkakunnan kulttuuristakin. Ovathan lappilainen, kainuulainen, savolainen ja pohjois-pohjanmaalainen elämä hyvin erilaista keskenään. Olen halunnut opettaa lapsenikin nauttimaan kirjastoista ja niiden suomista mahdollisuuksista. Satutunnit, erilaiset teemapäivät ja muut tapahtumat ovat aina olleet osa perheemme arkea.

Kirjasto on ollut minulle nuoruudessani välillä jopa turvapaikka, minne olen voinut mennä omana itsenäni myös ollessani henkisesti heikoilla. Kirjastossa olen saanut aina asiallista palvelua elämäntilanteestani tai mielenlaadustani piittaamatta. Itselläni on onnekseni ollut aina ympärillä ihmisiä ja ystäviä, joiden kanssa olen voinut vähintään soitella, mutta jollekin kirjasto on oikeasti ainut paikka missä hän voi keskustella toisen ihmisen kanssa.

Kirjastot ovat tarjonneet minulle aineistollaan kuhunkin elämäntilanteeseen sopivaa tietoa ja vertaistukea. Kirjojen kautta oma tietovarantoni on karttunut aivan kuin itsestään ja huomaamatta. Olenpa välillä oppinut kirjoista jonkin uuden taidonkin. Erilaisista kokemuksista ja kohtaloista lukeminen on avartanut omaa maailmankuvaani hurjasti.

Tällä hetkellä minun kotikirjastoni on Tyrnävän myllykirjasto. Myllykirjasto pitää sisällään tuhansia tarinoita niin rakennuksen historiallaan kuin arvokkaalla aineistollaankin. Tyrnävän kirjastosta löytyy varmasti kaikille kuntalaisille sopivaa luettavaa, kuunneltavaa tai katseltavaa. Tiesitkö muuten, että Tyrnävän kirjaston palvelut ovat auki 24/7 verkossa? Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yhteisessä e-kirjastossa on laaja valikoima e-kirjoja ja e-äänikirjoja. E-kirjaston löydät osoitteesta ellibslibrary.fi. Myös elokuvien suoratoistopalvelu Viddla toimii kirjastokortilla ja siihen liitettyllä pin-koodilla. Kannattaa siis vierailla kirjastossa ja verkkokirjastossa, saatat yllättyä monella tapaa.

Kuluneena kesänä olen saanut olla kirjaston lainaustiskin toisella puolella, siis virkailijan paikalla palvelemassa kuntalaisia. Minä, joka olen heikkona hetkenä saanut kirjastosta elämääni vertaistukea monessa muodossa, olen voinut olla nyt jollekin toiselle päivän ainut kuuntelija ja vertaistuen etsijä (kun olen etsinyt tai suositellut kirjaa). Tämä työ ilahduttaa minua kovasti, koska kaikki asiakkaat ovat ihania. Käykää ihmiset kirjastossa, tuossa tasa-arvon tyyssijassa, ja opettakaa kirjaston käyttö myös lapsillenne.

Haastan kaikki kuntalaiset, etenkin kuntapäättäjät vierailemaan kirjastossa ja lainaamaan sieltä kirjoja, ihan vain huviksi ja vähän myös hyödyksi. Haastan teidät myös ilmoittautumaan kirjastoon vapaaehtoisiksi lukijoiksi satutunneille, tällä tavalla kirjaston satutunnit voisivat tavoittaa yhä useamman kuntamme pienen asujan, tulevaisuuden veronmaksajan.

Kirjasto ja sen henkilökunta on kuntalaisia varten, eivät kirjoja varten, vaikka kirjat eri muodoissaan kirjaston pääasiallinen tuote onkin.

IMG_0656.JPGUutuuskirjat liitetään tietokantaan ja tarroitetaan. Kirjojen muovittaminen sujuu yleensä hyvin, kun sitä on hetken harjoitellut. Uusia kirjoja riittää - tällä hetkellä kirjastoon voidaan hankkia vuosittain noin 2000 kirjaa.

IMG_0633.JPG
Hyllyt oijotaan ja järjestellään aamuisin. Päivälläkin järjestelyä tehdään tilanteen mukaan.

IMG_0653.JPG
Outi-kirjastojen kirjakuljetukset saapuvat ja lähtevät kolme kertaa viikossa.


‹ Kaikki