Kompostointi-ilmoitus tehdään sähköisessä sovelluksessa!
-

Julkaistu

Kompostointi-ilmoitus tehdään sähköisessä sovelluksessa!


Jätehuoltoviranomaiselle Lakeuden EKOlle tehdään ilmoitukset ja anomukset sähköisessä asioinnissa. Ilmoituksen voi tehdä myös toisen henkilön puolesta.

Asiointiin kirjaudutaan oranssista lehdestä sivuillamme www.lakeudeneko.fi. Sinut ohjataan vahvan tunnistautumisen kautta (Suomi.fi) palveluun, jonka jälkeen valitaan kiinteistö, jossa komposti sijaitsee ja sen jälkeen ”kompostointi-ilmoitus”. Jos sovellus ei tunnista kiinteistöäsi, laita asiasta viestiä osoitteeseen lakeudeneko@liminka.fi.

Kompostointi-ilmoitus tulee tehdä kaikissa kiinteistöissä, joissa keittiöstä tuleva biojäte kompostoidaan. Pelkästä haravointi ja kitkentäjätteen sekä oksien ja risujen (puutarhajätteiden) kompostoinnista ei tehdä ilmoitusta. Huomioi kuitenkin kuntasi ympäristönsuojelu tai rakennusmääräykset kompostin sijainnista ja muista velvoitteista. HOX! esim. pudonneet omenat ovat biojätettä, jota ei saa kompostoida puutarhajätteille tarkoitetussa kompostorissa.

Vain kesäaikana tehtävään kompostointiin riittää ”mökkikompostori”, joka on kiinteä, hyvin ilmastoitu, tuhoeläinten pääsy on estetty ja eivätkä suo-tunesteet pääse suoraan maahan. Lämpöeristystä ei tarvita. Ympärivuoden kompostointiin tarvitset edellä mainitun lisäksi lämpöeristyksen. Myös bokashi hyväksytään. Selvitä komposti-ilmoituksen lisätiedoissa, miten teet multaamisvaiheen tai jälkikompostoinnin.

Kompostorin voi valmistaa myös itse, kunhan vaatimukset täyttyvät Suotunesteet voidaan joko haihduttaa tai imeyttää runsaaseen kuivikkeeseen tai kerätä erilliseen astiaan (eri kompostoreissa erilaisia ratkaisuja). Suuri tyhjennysaukko sekä toimiva kansi helpottavat kompostointia. Kompostorissa tulee käyttää seosainetta, jossa on mielellään seassa multaa tai turvetta. Puru ei sellaisenaan sovellu. Selvitä komposti-ilmoituksen lisätiedoissa kompostorin rakenne tai liitä liitteeksi kuvat tai piirustukset.

Hyvän lämpökompostorin tunnistaa usein ”lämpömittarista”

Kevät terveisin: Pihla Hasan 050-3240 963


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!