Lakeuden Ekon kesätiedote
-

Julkaistu

Lakeuden Ekon kesätiedote


ROSKAAJA SYYLLISTYY AINA YMPÄRISTÖRIKOKSEEN!
- Sinä olet vastuussa omista jätteistäsi!

Kesäkuussa on jälleen ilmestynyt huolestuttavasti jätteitä jäteastioiden ulkopuolelle ja sul-jetuille jäteasemille. Myös pakkausmuovipisteille oli viety lasten uima-allas, polkupyörän renkaita, puutarhakalusteita, muoviputkia ja muuta kuulumatonta muovitavaraa. Muistat-han, että jättäessäsi jätteitä muualle kuin niille tarkoitettuihin vastaanottopaikkohin, syyllis-tyt aina ympäristörikokseen! Lisäksi näytät vastuuttoman toiminnan esimerkkiä ja mikä pa-hinta; nostat vääjäämättä kaikkien jätehuoltokustannuksia! Ylimääräiset siivoukset sekä väärin lajiteltu jäte, aiheuttavat aina lisäkustannuksia joka lisätään kaikkien jätehuoltomak-suihin jossain muodossa.

Jätehuoltosopimus tulee olla myös vapaa-ajan asumisessa!

Jätelain mukaisesti myös vapaa-ajan asunnon tulee olla liittynyt järjestet-tyyn jätehuoltoon! Oman astian sijasta vaihtoehtona voi olla kimppa naa-pureiden kesken! Jos molemmat kiinteistö sijaitsevat EKOn alueella, voit perustaa oman kimpan. Kimppaan ja muihin poikkeuksiin tulee hakea aina poikkeusta jätehuoltoviranomaiselta (sähköinen asiointi)!

Jätteen levittäminen maahan, metsään, veteen sekä hautaaminen (koskee myös kah-vinporoja, muuta biojätettä ja puutarhajätettä) on kiellettyä! Jätteitä ei saa myöskään polttaa, ei ulkona, eikä sisällä! On tärkeää, että jätteiden sisältämät vaaralliset aineet ei-vät pääse ympäristöön, vesistöön eikä ilmaan. Jätteitä ei tulisikaan enää vain ”hävittää”, vaan ymmärtää että ne ovat tärkeitä materiaaleja ja ne tulisi kierrättää, jotta niistä voitaisiin tehdä uusia tuotteita tai hyödyntää esim. sähkön, kaasun, lannoitteiden tuottamisessa!

Kesäajan tyhjennysvälit voimassa elokuun loppuun asti!

Komposti-ilmoitukset sekä sako- ja umpikaivolietteiden omatoimiset hyödyntämiset tulee aina ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle! Sähköisen sovelluksen löydät Lakeuden EKOn si-vuilta (www.lakeudeneko.fi), ”kirjaudu sisään” kohdasta. Myös toisen puolesta asioiminen onnistuu (Suomi.fi tunnistautuminen). Jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista, voi nämä tehdä lomakkeella (EKOn sivuilta: ohjeet/lomakkeet ja kuntien infopisteistä).

Kesäajan lajitteluohjeita:

- kaasupullot ja -patruunat: ostopiste tai jäteasema, vaarallinen jäte (ei saa puhkoa tyhjänäkään, eikä laittaa metallijätteeseen! Koskee myös retkikeittimien kaasuja)
- muoviset uimalelut, - altaat, puutarhakalusteet, puutarhaletkut: jäteasema tai oma jäteastia, polttokelpoinen jäte
- sähkögrilli, sähkökiuas, sähköiset ja akku/patterikäyttöiset hyttyskarkottimet, ruohonleikkurit, trimmerit ym.: SER-piste, jäteasema, vaarallista jätettä
- kaasugrilli, puukiuas, polttomoottori ruohonleikkuri ja trimmeri: metallijäte
- tyhjä (hyttys)aerosoli: metallijäte, korkki pakkausmuovi
- ei tyhjä (hyttys)aerosoli ja muut hyönteiskarkotteet: jäteasema, vaarallinen jäte
- uima-altaiden klooritabletit ja puhdistusaineet; jäteasema, vaarallinen jäte (vesi tu-lee kaataa viemäriin, pienpuhdistamoon tai erillisen puhdistimen kautta imeytyskent-tään. Varmista suuren vesimäärän soveltuvuus viemärijärjestelmään!)

NAUTITAAN KESÄSTÄKIN VASTUULLISESTI!NAUTITAAN KESÄSTÄKIN VASTUULLISESTI!

Lakeden Eko tiedote (PDF)


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!