tyrnava-0312.jpg

Etusivu / Ajankohtaista / Blogit / Osallisuuden juurilla

Osallisuuden juurilla

22.10.2018 - Hanne Uusitalo
IMG_0001.jpg

Vasta käynnistynyt Juurilla-hanke tähtää kuntalaisten osallistamiseen. Osallisuus ja sen edistäminen nousevat esiin niin kuntalaissa, uudessa kirjastolaissa kuin lukuisien eri projektien ja hankkeiden yhteydessä, mutta mitä on osallisuus? Entä osattomuus?

THL:n määritelmän mukaan yhteiskunnassa osallisena oleminen tarkoittaa sitä, että jokaisella on mahdollisuus terveyteen, koulutukseen, työhön, toimeentuloon, asuntoon ja sosiaalisiin suhteisiin. Osallisuus voi tarkoittaa myös esimerkiksi yksilön sisäistä kokemusta siitä, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa ja hänen mielipiteellään on merkitystä.

Osallisuuden kokemusta ei voida tuottaa kaikkia tyydyttävänä pakettiratkaisuna. Yhdelle tunne omasta merkityksellisyydestä ja osallisena olemisesta syntyy työstä, toiselle harrastuksista tai järjestötoiminnasta ja kolmannelle osallisuuden kokemusta tuottavat lapset, lastenlapset tai sylissä kehräävä kissa. 

Työelämässä kiinni olevalle osallisuuden kokemus voi olla itsestäänselvyys, jota ei arjessa tule ajatelleeksi, mutta elämässä voi tulla eteen myös tilanteita, jolloin yksilö kokee olevansa kaiken ulkopuolella. Tällöin pienikin kokemus huomatuksi ja huomioiduksi tulemisesta voi olla kullan arvoinen. Mitä kunnissa voidaan tehdä, jotta jokainen kuntalainen kokisi osallisuutta?

8.11 järjestettävässä Ajatusmylly-kuntalaisillassa tyrnäväläisillä on mahdollisuus osallistua keskusteluun omasta hyvinvoinnistaan ja kuulla lisää Juurilla-hankkeesta.

Hanne Uusitalo, hanketyöntekijä


‹ Kaikki